«Βασικότερο πλεονέκτημα της χώρας μας είναι ο πολιτισμός»

1.Ο χρόνος για τις εκλογές μετράει αντίστροφα πόσο δύσκολο . Πόση δύσκολη θα είναι αυτή η αναμέτρηση που θα διεξαχθεί στη σκιά του νέου μνημονίου;

Οι επόμενες εκλογές αποτελούν ίσως τις κρισιμότερες εκλογές της νεότερη ιστορίας. Η ύφεση των τελευταίων χρόνων έχει εξαντλήσει τον Ελληνικό λαό σε όλα τα επίπεδα δημιουργώντας πρωτόγνωρες κοινωνικές συνθήκες που απαιτούν άμεσα αλλαγή. Τα τελευταία δύο χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση έσωσε πολλές φορές υποτίθεται την Ελλάδα ανακοινώνοντας θριαμβευτικά τις επιτυχίες της από τις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις οι οποίες κάθε φορά οδηγούσαν την ελληνική κοινωνία σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση. Ο κόσμος έχει κουραστεί και αγανακτήσει από τις υποσχέσεις και τις αποτυχημένες προσπάθειες διάσωσης της χώρας που στο τέλος τις πλήρωσε και τις πληρώνει ο ίδιος πολύ βαριά. Η αναμέτρηση αυτή θα πρέπει να βασίζεται σε πράξεις και όχι σε βαρύγδουπες σωτήριες ανακοινώσεις που έτσι και αλλιώς το μόνο που κάνουν είναι να απαξιώνουν ακόμα περισσότερο το πολιτικό σύστημα που βρίσκεται υπό κατάρρευση. Θα πρέπει όλοι να ξεφύγουν από την πολιτική της επικοινωνίας και των στρατηγικών της ψηφοθηρίας και να λειτουργήσουν υπεύθυνα και ουσιαστικά απέναντι στις μάχες που καλούνται να δώσουν από εδώ και πέρα γιατι με τα σημερινά δεδομένα αυτό που κληρονομείται στις επόμενες γενιές είναι καμένη γη.

Οι παράμετροι αυτοί επιβάλουν την μαζική συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές έτσι ώστε να αποκατασταθεί το πολιτικό κενό που έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

 
Στέφανος Δράκος
2.Πόσο εύκολη υπόθεση είναι η συσπείρωση των στελεχών και των οπαδών της ΝΔ μετά τα όσα έγιναν στη Βουλή με το μνημόνιο ;

Ήδη τα στελέχη έχουν διαμορφώσει άποψη σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Από εκεί και πέρα οι οπαδοί της ΝΔ όπως και η υπόλοιπη κοινωνία γνωρίζει το τι θα πρέπει να κάνει στις επόμενες εκλογές.

3.Πρέπει να επιστρέψουν στο κόμμα όσοι βουλευτές έχουν διαγραφεί και γιατί;

Καμία χώρα δεν προχώρησε μπροστά υπό το καθεστώς δογματισμού και εκβιαστικών διλημμάτων και η δικιά μας βρίσκεται σε αυτές τις συνθήκες τα τελευταία δύο χρόνια. Έγιναν τραγικά λάθη χωρίς να γίνει καμία προσπάθεια πραγματικής διαπραγμάτευσης, χωρίς να υπάρξει καμία, έστω, ένδειξη διαμόρφωσης της κοινής γνώμης στο εξωτερικό που να δείχνει ότι η πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα οδηγούσε σε κατάρρευση της ευρωζώνης η οποία με τη σειρά της θα προκαλούσε διάχυση της κρίσης χρέους στην παγκόσμια οικονομία με συνέπειες μεγαλύτερες από την κρίση του 2008. Η αποτυχία της κάθε προσπάθειας ερχόταν στην βουλή με την μορφή κάποιου εκβιαστικού διλλήματος. Υπ αυτό το καθεστώς αντιλαμβάνομαι και κατανοώ τους βουλευτές που ψήφισαν όχι σε ένα μνημόνιο το οποίο θεωρώ και εγώ από την αρχή ότι είναι προς την λάθος κατεύθυνση. Είναι καθήκον του βουλευτή να ξέρει πότε να πει το ΝΑΙ και πότε να πει το ΟΧΙ.

4.Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ΝΔ είναι ψηλά στις προτιμήσεις των πολιτών. Δεν φαίνεται όμως να υπάρχει αυτοδυναμία . Είναι εύκολο να αποκτηθεί ;

Όπως αναφέραμε και στην αρχή η εκλογική αυτή αναμέτρηση είναι συνέχεια μιας πρωτόγνωρης κρίσης η οποία οδήγησε στον κατακερματισμό των κομμάτων με την δημιουργία νέων που αφενός μεν άλλα εκφράζουν απλώς τις πολιτικές φιλοδοξίες των στελεχών τους και αφετέρου δε άλλα προσπαθούν να καταθέσουν την δική τους πρόταση. Το έχω ξαναπεί και παλαιότερα ότι το πολιτικό σύστημα όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα καταρέει και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από εδώ και πέρα είναι δύσκολο να τα προβλέψει κανείς.

Η χώρα που βρέθηκε σε ακυβερνησία σε όλο το προηγούμενο διάστημα θα πρέπει να αποκτήσει μια σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση που να δώσει πραγματική μάχη ώστε να αποκαταστήσει την ζωή του Έλληνα. Δεν νομίζω ότι έχουμε την πολυτέλεια να οδηγηθούμε σε νέα πολιτική ρευστότητα. Αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι και κυρίως αυτοί που θα μας εκπροσωπήσουν αύριο στο κοινοβούλιο.

5.Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Η νέα δανειακή σύμβαση δεν εξασφαλίζει την διάσωση της Ελλάδας και χρειάζεται τεράστια προσπάθεια από όλους και κυρίως από το πολιτικό σύστημα για την αποκατάσταση μιας κατά το ελάχιστο αξιοπρεπούς διαβίωσης του λαού. Η εμπειρία της τελευταίας περιόδου έδειξε ότι ακόμα και μέσα στα ίδια τα κόμματα υπήρξαν πολιτικές ρήξεις που οδήγησαν στην δημιουργία νέων κομμάτων. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων συνεργασίας θα οδηγήσουν σε νέες ρήξεις δημιουργώντας ρήγματα στην ομαλή λειτουργία και στην μάχη που πρέπει να δοθεί για την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

 6.Πότε θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες και το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο νομό;

Από όσο γνωρίζω οι ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει τις υποψηφιότητες τους στην ΝΟΔΕ και τον Πρόεδρο της που έχει αναλάβει την ευθύνη του ψηφοδελτίου σύμφωνα με την εγκύκλιο που έχει εκδοθεί από το κόμμα. Εκτιμώ ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί και η τελική του μορφή.

7. Πιστεύεται ότι η μείωση μισθών μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη.

Παρακολουθώ όλο αυτό το διάστημα τον σχεδιασμό των δανειστών μας για την μείωση μισθών με σκοπό την υποτιθέμενη αύξηση της ανταγωνιστικότητας για την προσέλκυση ξένων επενδυτών που θα αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της χώρας μας αφού ουσιαστικά οι εγχώριοι επιχειρηματίες έχουν ουσιαστικά στραγγαλιστεί οικονομικά από αυτή την παρατεταμένη ύφεση. Όμως κανείς δεν έχει αναφερθεί στο βασικότερο πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας που δεν είναι άλλο από τον Πολιτισμό και την λάμψη που εκπέμπει η ιστορία μας στο εξωτερικό. Η πιο βαριά βιομηχανία που οφείλει να αξιοποιήσει η χώρα μας είναι τα πανεπιστήμια. Αγγλόφωνα πανεπιστήμια σε κάθε πόλη αξιοποιώντας τα ελληνικά μυαλά που είτε κάνουν καριέρα στο εξωτερικό είτε χάνονται μέσα στην ελληνική πραγματικότητα. Στόχος θα πρέπει να είναι η προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό δημιουργώντας έτσι καταρχήν μια άλλη ζύμωση με τις κοινωνίες των ξένων κρατών και κατά δεύτερον ενισχύοντας τις τοπικές οικονομίες. Όσοι έχουν σπουδάσει ή ταξιδέψει στο εξωτερικό μπορούν να αντιληφθούν ότι η οικονομία ολόκληρων πόλεων βασίζεται στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

8. Κανονικά θα γίνουν οι παρελάσεις και τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Κανείς όμως δεν προεξοφλεί ότι δεν θα γίνουν επεισόδια. Όμως έχουν άλλο τρόπο να εκφράσουν την αντίδραση τους οι πολίτες;

Ο σκοπό των εθνικών γιορτών είναι να τιμούμε τους ήρωες της πατρίδας μας και την έναρξη των αγώνων μας κρατώντας ζωντανούς τους δεσμούς με την ιστορία μας. Η ύπαρξη της εξέδρας δεν πιστεύω ότι συμβάλει σε τίποτα στην τόνωση της Εθνικής μνήμης και ούτε θεωρώ ότι οι πολιτικοί και ειδικά σήμερα μπορούν να αποτελέσουν τους αποδέκτες των τιμών που γίνονται τις μέρες αυτές. Καλό είναι λοιπόν στην επόμενη εθνική επέτειο οι πολιτικοί να κατεβούν από την εξέδρα και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μαζί με τον κόσμο σηματοδοτώντας έτσι και την προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας.

9. Αναφερθήκατε με την ιδιότητα σας ως μηχανικός και στο θέμα της ΕΓΝΑΤΙΑΣ που δημοπρατεί έργα στο νομό. Αυτός είναι ο ρόλος της ;

Κυρία Χονδρογιάννη θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα για να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις και παρεξηγήσεις. Τις δυνατότητες και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι μηχανικοί της εταιρίας αυτής μετά την κατασκευή του έργων στην Εγνατία οδού δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει κανείς. Όμως αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το νομό μας όπου οι ανάγκες των έργων είναι διαφορετικές και η τεχνογνωσία και η εμπειρία των μηχανικών μας υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις αφού όπως έχει αποδειχθεί επί σειρά ετών έχουν μελετηθεί και κατασκευαστεί εκατοντάδες άρτια και λειτουργικά έργα από τον ντόπιο δυναμικό. Πριν από δύο χρόνια και για λόγους που δεν κατάλαβε κανείς υπογράφηκε μια σύμβαση παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών που εκχωρούσε στην συγκεκριμένη εταιρία την μελέτη και κατασκευή 77 έργων στο Νότιο Αιγαίο σε μια εποχή που ο κλάδος των μηχανικών είχε ήδη πληγεί από την κρίση του 2008 και σε μια περίοδο που έληγε η σύμβαση των μηχανικών της τότε νομαρχίας. Παρά τις αντιδράσεις της εποχής εκείνης υπήρξαν δεσμεύσεις ότι ο ρόλος τους θα ήταν επικουρικός και δεν θα άλλαζε κανένα καθεστώς όσον αφορά στην αξιοποίηση του Δωδεκανήσιων μηχανικών. Μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί τίποτα από αυτά. Πρόσφατα μάλιστα δημοπρατείται έργο από το πακέτο αυτό στο νομό μας και η δημοπρασία γίνεται στην Θεσσαλονίκη αντικαθιστώντας ουσιαστικά πλήρως τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων. Πέρα από την απαξίωση του κλάδου των μηχανικών βλέπουμε ότι απαξιώνονται και δομές που λειτουργούν χρόνια στην περιοχή μας όπως π.χ η ΑΝΔΩ που είναι μια εταιρία η οποία ιδρύθηκε από τους δήμους και την πρωην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Με την τεχνογνωσία που έχουν αναπτύξει τα στελέχη της θα μπορούσαν με την πρόσληψη νέων μηχανικών να ανταπεξέλθουν πλήρως στον ρόλο αυτό σε περίπτωση που η Περιφέρεια χρειαζόταν ενίσχυση.

Το θέμα αυτό έρχεται σαν συνέχεια όλων των δικαιωμάτων που έχουν εκχωρηθεί χωρίς καμία αντίσταση από τους τοπικούς άρχοντες αποξηλώνοντας ουσιαστικά το νόμο μας και μεταφέροντας τα κέντρα λήψης αποφάσεων έξω από αυτόν.

Ν α ξεκαθαρίσω ένα πράγμα για να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις και παρεξηγήσεις. Τις δυνατότητες και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι μηχανικοί της εταιρίας αυτής μετά την κατασκευή του έργων στην Εγνατία οδού δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει κανείς. Όμως αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το νομό μας όπου οι ανάγκες των έργων είναι διαφορετικές και η τεχνογνωσία και η εμπειρία των μηχανικών μας υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις αφού όπως έχει αποδειχθεί επί σειρά ετών έχουν μελετηθεί και κατασκευαστεί εκατοντάδες άρτια και λειτουργικά έργα από τον ντόπιο δυναμικό. Πριν από δύο χρόνια και για λόγους που δεν κατάλαβε κανείς υπογράφηκε μια σύμβαση παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών που εκχωρούσε στην συγκεκριμένη εταιρία την μελέτη και κατασκευή 77 έργων στο Νότιο Αιγαίο σε μια εποχή που ο κλάδος των μηχανικών είχε ήδη πληγεί από την κρίση του 2008 και σε μια περίοδο που έληγε η σύμβαση των μηχανικών της τότε νομαρχίας. Παρά τις αντιδράσεις της εποχής εκείνης υπήρξαν δεσμεύσεις ότι ο ρόλος τους θα ήταν επικουρικός και δεν θα άλλαζε κανένα καθεστώς όσον αφορά στην αξιοποίηση του Δωδεκανήσιων μηχανικών. Μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί τίποτα από αυτά. Πρόσφατα μάλιστα δημοπρατείται έργο από το πακέτο αυτό στο νομό μας και η δημοπρασία γίνεται στην Θεσσαλονίκη αντικαθιστώντας ουσιαστικά πλήρως τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων. Πέρα από την απαξίωση του κλάδου των μηχανικών βλέπουμε ότι απαξιώνονται και δομές που λειτουργούν χρόνια στην περιοχή μας όπως π.χ η ΑΝΔΩ που είναι μια εταιρία η οποία ιδρύθηκε από τους δήμους και την πρωην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Με την τεχνογνωσία που έχουν αναπτύξει τα στελέχη της θα μπορούσαν με την πρόσληψη νέων μηχανικών να ανταπεξέλθουν πλήρως στον ρόλο αυτό σε περίπτωση που η Περιφέρεια χρειαζόταν ενίσχυση.

Το θέμα αυτό έρχεται σαν συνέχεια όλων των δικαιωμάτων που έχουν εκχωρηθεί χωρίς καμία αντίσταση από τους τοπικούς άρχοντες αποξηλώνοντας ουσιαστικά το νόμο μας και μεταφέροντας τα κέντρα λήψης αποφάσεων έξω από αυτόν.

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Δημοκρατική»

στις 18 Μαρτίου έτους 2012