Βιογραφικό σημείωμα

Ο Δρ. Στέφανος Δράκος, ενασχολείται ενεργά με την πολιτική, όντας πολιτευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) στο Νομό Δωδεκανήσου & δημοτικός σύμβουλος Ρόδου στον ενιαίο δήμο Ρόδου.

Είναι Διδάκτωρ Πολιτικός Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και δραστηριοποιείται, τόσο σε επιστημονικό, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Γεννήθηκε στη Ρόδο στις 28 Απριλίου του 1973 και έχει καταγωγή από τρία νησιά της Δωδεκανήσου, τη Ρόδο, τη Σύμη και την Κάλυμνο.

Τον Ιανουάριο του 2015, έπειτα από απόφαση του τότε προέδρου της Ν.Δ. και πρωθυπουργού της Ελλάδος Αντώνη Σαμαρά, συμμετείχε για πρώτη φορά στο ψηφοδέλτιο της Δωδεκανήσου, ως υποψήφιος Βουλευτής.

Γέννηση & εκπαίδευση

Ο Δρ. Στέφανος Δράκος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο, στις γειτονιές της Μητροπόλεως και της Αγίας Αναστασίας. Γονείς του είναι η Μαρία Μαλλιαράκη με καταγωγή από την ακριτική Σύμη και ο Ιωάννης Δράκος με καταγωγή από την Κάλυμνο.

Τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια – κατά περίπτωση – φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου, γνωστό ως «Καζούλλειο», στο 4ο Γυμνάσιο και στο 2ο Λύκειο Ρόδου.

Από τα εφηβικά του χρόνια, μετείχε σε σχολικά συμβούλια και σε κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες, όντας έντονα κοινωνικοποιημένος και στοχεύοντας – κατά περίπτωση – στην ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων της μαθητικής κοινότητας, αλλά και στην προαγωγή του αθλητισμού.

Με αυξημένο το αίσθημα της συνεισφοράς και της αλληλεγγύης, έδρασε ως ενεργό μέλος του Συστήματος Προσκόπων και συμμετείχε σε πλήθος εθελοντικών δράσεων που είχαν ως απώτερο στόχο, την παροχή συνδρομής στην επίλυση ορισμένων εκ των προβλημάτων που παρουσιάζονταν στην τοπική κοινωνία της Ρόδου, εκείνη την περίοδο.

Από νωρίς, ξεχώρισε την αγάπη του στις θετικές επιστήμες και κυρίως στον τομέα των μαθηματικών, όπου και διακρίθηκε. Ολοκλήρωσε τη σχολική του εκπαίδευση στη Ρόδο και πέτυχε την εισαγωγή του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), τμήμα Πολιτικών Μηχανικών από το οποίο και αποφοίτησε ως Πολιτικός Μηχανικός.

Παρακολούθησε και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Υπολογιστικής Μηχανικής στο πανεπιστήμιο του Swansea στην Ουαλία δίπλα στον καθηγητή G. Pande, με αντικείμενο την ανάπτυξη καταστατικών νόμων τεχνητής νοημοσύνης (MPhil in Civil & Computational Engineering, University of Wales, Swansea) και στον τομέα των Οικονομικών Μαθηματικών στο τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του York, με αντικείμενο τον σχεδιασμό χρηματοοικονομικών παραγώγων (MSc Diploma in Financial Mathematics, York University, Uk).

Με την ολοκλήρωση της διδακτορικής του διατριβής, που αφορούσε στην «Ανάπτυξη αλγορίθμου πεπερασμένων στοιχείων ελαστοπλαστικής συζευγμένης στερεοποίησης με εφαρμογή σε ανοικτές και υπόγειες εκσκαφές», αναγορεύτηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) Διδάκτωρ Πολιτικός Μηχανικός.

Έρευνα & διακρίσεις

Ο Δρ Στέφανος Δράκος, έχει συγγράψει πλήθος δημοσιεύσεων, σχετικά με τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων, την τεχνητή νοημοσύνη, τη διάνοιξη σηράγγων σε αστικό περιβάλλον και την προσομοίωση γεωτεχνικών προβλημάτων με μη γραμμική συμπεριφορά.

Στις 7 Οκτωβρίου του 2016, του απονεμήθηκε από τον παγκοσμίως κορυφαίο ακαδημαϊκό εκδοτικό οίκο “Taylor & Francis” το “Engineering & Technology Readers Award 2016».

Είναι κριτής στο «International Journal of Geotechnical Engineering». Υπήρξε κριτής στο επιστημονικό περιοδικό «Computer & Geotechnics» και συνδιοργανωτής τριών παγκόσμιων συνεδρίων «Computational Geomechanics» στη Νότια Γαλλία, στην Κροατία και στην Πολωνία. Επίσης, συνδιοργάνωσε το τριήμερο διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο στη Ρόδο με θέμα «Καταστατικές σχέσεις γεωυλικών» και το 10ο παγκόσμιο συνέδριο «Αριθμητικές Μέθοδοι στη Γεωμηχανική» που επίσης διοργανώθηκε στη Ρόδο.

Το ερευνητικό του έργο, έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη αλγορίθμων πεπερασμένων στοιχείων, με εφαρμογή σε προβλήματα γεωτεχνικής μηχανικής, στην ανάπτυξη καταστατικών νόμων τεχνητής νοημοσύνης και στην εφαρμογή τους σε προβλήματα μηχανικής, στοχαστικά μαθηματικά και ανάπτυξη μοντέλων τιμολόγησης χρηματοοικονομικών παραγώγων σε καταστάσεις έντονης μεταβλητότητας.

Κατά τη διάρκεια της διετίας 2013 – 2016, η έρευνα του επικεντρώνεται στην ποσοτικοποίηση της αβεβαιότητας, κυρίως σε προβλήματα γεωμηχανικής και χρηματοοικονομικής μηχανικής.

Σε ότι αφορά στην ποσοτικοποίηση της αβεβαιότητας, προκειμένου να ξεπεραστεί το μειονέκτημα των μέχρι τώρα ανεπτυγμένων μεθόδων, εστίασε στην ανάπτυξη ενός νέου πλαισίου στοχαστικών πεπερασμένων στοιχείων (SFEM), χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των γενικευμένων πολυωνύμων του χάους (GPC).

Βασιζόμενος στο παραπάνω πλαίσιο, ανέπτυξε μια σειρά νέων αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται στην αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου σε έργα πολιτικού μηχανικού, συντελώντας στην ασφάλεια τους.

Σημαντικό πεδίο εφαρμογής της μεθόδου που ανέπτυξε, αποτελεί επίσης η τιμολόγηση παραγώγων, όπου οι παράμετροι τους αντιμετωπίζονται ως πεδία τυχαιότητας, παρά ως σταθερές τιμές, καθώς και η μαθηματική μοντελοποίηση της εξέλιξης των καρκινικών όγκων.

Ενεργός πολίτης & πολιτική

Ο Δρ Στέφανος Δράκος, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τα κοινά το 1992, με την εγγραφή του στη φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ.

– Το 1998, εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων της Βόρειο Ανατολικής Αγγλίας.

– Το 2006, εκλέχτηκε με την παράταξη της Ν.Δ. Γραμματέας της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Δωδεκανήσου.

– Το 2009, εξελέγη πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Δωδεκανήσου.

– Το 2010, έλαβε μέρος στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ και εξελέγη Πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης Ρόδου.

– Το 2013, ήταν υπ. Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου.

– Στις 18 Μαΐου του 2014, συμμετείχε στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Ο λαός της Ρόδου, τον τίμησε με τη ψήφο του και τον κατέταξε στην 1η θέση των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της παράταξής του. Σήμερα, μετέχει στο νέο δημοτικό συμβούλιο του ενιαίου δήμου Ρόδου.

– Τον Ιανουάριο του 2015, με απόφαση του τότε προέδρου της Ν.Δ. και πρωθυπουργού της Ελλάδος Αντώνη Σαμαρά, συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της Δωδεκανήσου, όντας υπ. Βουλευτής.

Σήμερα, συνεχίζει και διατηρεί πολιτικό γραφείο στη Ρόδο, συμμετέχοντας ενεργά στα κοινά, επιδιώκοντας την υπηρέτηση των συμφερόντων της Δωδεκανήσου.

Επαγγελματική πορεία & επιτεύγματα

Από το 2013 έως και σήμερα, υπηρετεί ως Διευθύνων Σύμβουλος εταιρίας παροχής υπηρεσιών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Νεότερο αντικείμενο εργασιών της, είναι η ανάπτυξη αλγορίθμων στοχαστικών πεπερασμένων στοιχείων με πολυώνυμα του χάους και εφαρμογής τους σε προβλήματα γεωμηχανικής ειδικών θεμελιώσεων, προβλημάτων μεταφοράς ρύπων, πιθανολογικών καταστατικών νόμων ελαστοπλαστικής συμπεριφοράς των υλικών και τιμολόγησης χρηματοοικονομικών παραγώγων σε συνθήκες αβεβαιότητας.

Από το έτος 2005 έως και το 2013, ήταν επικεφαλής μηχανικός κατασκευής έργων οδοποιίας και ειδικών θεμελιώσεων. Αντικείμενο εργασιών του, ήταν τα έργα φραγμάτων, οδοποιίας, ειδικών θεμελιώσεων, προβλημάτων ευστάθειας πρανών, αξιολόγησης γεωτεχνικών ερευνών, μελέτες επιφανειακών και βαθιών θεμελιώσεων κτηρίων και ανάπτυξη προγραμμάτων πεπερασμένων στοιχείων γεφυρών.

Τα έτη 2004 & 2005, απασχολήθηκε σε εταιρία ανάπτυξης αλγορίθμων γεωμετρικοποίησης και προεπεξεργασίας προγραμμάτων πεπερασμένων στοιχείων, με αντικείμενο ενασχόλησής του την ανάπτυξη αλγορίθμων προεπεξεργασιάς προγραμμάτων πεπερασμένων στοιχείων και προγραμμάτων επίλυσης μη γραμμικών προβλημάτων σε περιπτώσεις προσομοίωσης σύγκρουσης οχημάτων.

Τα έτη 2000 έως 2003, εργάστηκε σε εταιρεία γεωτεχνικών μελετών, έχοντας ως αντικείμενο εργασίας του τη σύνταξη μελετών ευστάθειας πρανών, προβλημάτων δικτύου ροών φραγμάτων, αξιολόγησης γεωτεχνικών ερευνών, μελέτες επιφανειακών και βαθιών θεμελιώσεων κτηρίων και γεφυρών, αριθμητική ανάλυση σηράγγων, μελέτες δυναμικής συμπύκνωσης βελτίωσης των εδαφών, αριθμητική ανάλυση και σχεδιασμός αντιμετώπισης καλαισθητικών φαινομένων και βροχοπτώσεων, σχεδιασμός κατασκευών αντιστήριξης οπλισμένης γης με αγκύρια ή γεωσυνθετικά υλικά.

Τα έτη 1998 – 1999, υπηρέτησε στην 4η Εφορεία Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, ως μελετητής θεμελιώσεων οχυρωματικών έργων.

Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά 2015 – 2016

  • Drakos I. S. “On Stochastic Model for the Growth of Cancer Tumor based on the Finite Element Method”. American Journal of Biomedical Engineering Vol 6 Issue 6,pp166-169 (2016)
  • Drakos I. S. & Pande G. N. “Stochastic Finite Element Analysis using Polynomial Chaos” Studia Geotechnica et Mechanica Journal.Vol 38 issue1 (2016)
  • Drakos I. S. “Uncertain Volatility Derivative Model based on the Polynomial Chaos”. Journal of Mathematical Finance Vol.6 No.1, (2016)
  • Drakos I. S. “Statistical Arbitrage in S&P500”, Journal of Mathematical Finance Vol.6 No.1, (2016)
  • Drakos I. S. “Quantitative of Uncertainty in unconfined flow problems”, International Journal of Geotechnical Engineering, pp 213-222 06 Jan 2016
  • Drakos I. S. & Pande G. N. “Stochastic Finite Element Analysis for Transport Phenomena in Geomechanics using Polynomial Chaos”, Civil and Structural Engineering, GJRE-E, Volume 15 Issue 2 Version 1.0 Year 2015.
  • Drakos I. S. & Pande G. N. “On Neural Network Constitutive Models for Geomaterials”. Journal of Civil Engineering Research, 2015 5(5), pp. 106-113
  • Drakos I. S.” Elastic Stress Predictor for Stochastic Finite Element Problems”. World Journal of Mechanics, Vol.5 No.11, pp. 222-233 (2015)
  • Drakos S. I “Constitutive Relations of Stress and Strain in Stochastic Finite Element Method” American Journal of Computational and Applied Mathematics, Vol. 5, No. 6 , pp. 164-173 (2015)

Δημοσιεύσεις σε Διεθνή και Παγκόσμια Συνέδρια

  • Drakos I. S. & Pande G. N. “Risk assessment due to foundation settlement under uncertain condition”, The 15th International Conference on Civil, Structural and Environmental Engineering Computing, Prague, Czech Republic 1-4 September 2015.
  • Drakos I. S. & Pande G. N. “Quantitative of uncertainties in Earth Structures”, World Congress on Advances in Structural Engineering and Mechanics, Incheon Korea 25-29 August, 2015.
  • Drakos I. S, K.H. Lee, H. S. Shin, Pande G. N. “On Converting Constitutive Models for Geomaterials in a Computational Intelligence Framework”, Numerical Models in Geomechanics (NUMOG X), Rhodes, Greece, Taylor & Francis 2007 April 25, 2007, pp 627-634.
  • Drakos I. S, H. S. Shin, Pande G.N. “Finite Element with Artificial Intelligence” International Congress on Computational Mechanics and Simulation (ICCMS06), December 8 – 10, 2006.
  • Drakos I. S, Pande G.N. “A Neural Network Equivalent of Hardening Soil Model of PLAXIS”, 6th European Conference on Numerical Methods in Geote­chnical Engineering (Graz, Austria, 6-8 September 2006) Edited by Helmut F. Schweiger Taylor & Francis 2006 Pages 651–656.
  • Drakos I. S. “Presentation and verification of the finite element code ELSA”, Proceeding of 5th Hellenic Conference on Geotechnical and GeoEnviromental Engineering May 31-June 2 2006.
  • Drakos I. S., Tsotsos S. “Key-Note Lecture-Geotechnical Engineering Involvement and Contribution to the Study in Archeological Subjects” Proceedings of 2nd International conference on Vulnerability of 20th Century Culture Heritage to Hazards Kos, Greece October 3, 2005.
  • Drakos I. S., Tsotsos S., Hatzigogos T. “Coupled Elasto-plastic Consolidation Analysis of a Road Embankment”, Computational Methods for Coupled Problems in Science and Engineering 25-28 May 2005, Santorini Island, Greece, pp193.
  • Drakos I. S. “Finite elements. Theory and applications.”, Three day course on geomechanics. Course in Geomechanics of National Technical Chamber of Greece (Dodecanese) December 10, 2004.
  • Drakos I. S., Tsotsos S., Hatzigogos T. “Coupled consolidation analysis for excavations”, XIIIth European Conference on Soil Mechanics and Geotechnical Engineers Prague August 2003.
  • Drakos I. S., Tsotsos S., Hatzigogos T. “Finite element analysis for long term-settlements due to an underground excavation.”, Proc. 2nd Int. Conference on Soil Structure Interaction in Urban Civil Engineering Zurich / March 2002,pp 255-262.
  • Tsotsos S., Drakos I. S, Hatzigogos T., Exarhou “Long-term settlements due to tunneling. Computation of the excess pore pressure”, 4th Hellenic Conference on Geotechnical & Geoenviromental Engineering 2001, pp 609-616.

Ανάπτυξη αλγορίθμων – λογισμικού

Βασισμένα στη μέθοδο των πεπερασμένων διαφορών:

  • Drakos (2013) American Option pricing (C++).
  • Drakos (2013) General Parabolic partial deferential equation (C++).
  • Drakos (2013) Heat equation with advection and source (C++).
  • Drakos (2001), 2d Consolidation of excess pore pressure due to tunnelling. There is the capability of various boundary conditions. The pore pressure can be given or calculated.

Βασισμένα στη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων:

  • Drakos (2015), Stochastic Finite Element Code using Polynomial Chaos.
  • Drakos (2009) Neural Network Constitutive Model for Soil .
  • Drakos (2008), 2d Geosynthetic Element, (for Computers & Geotechnics).
  • Drakos (2008), 3d Geosynthetic Element (for Computers & Geotechnics).
  • Drakos (2006) ELSA: is integrated finite element software developed in C++ where can be work with different pre and post processors. Plane and axisymetric condition have developed. Track gravity and excavation loads. Different elements triangles and quadrilateral linear and isoparametric has been programmed. It has the capability of elastoplastic coupled consolidation analysis with progressively stage construction or excavation.
  • Drakos (2003), ANSA: developing the pre-processing decks for NASTRAN, LS-DYNA, PAM-CRASH, RADIOSS, Abaqus/Standard, Abaqus/Explicit and ANSYS Structural, allowing direct model modification between solvers, including material synchronization.

Επιστημονική Αρθρογραφία

σε έντυπο & ηλεκτρονικό Τύπο της Δωδεκανήσου

  • “Ταξιδεύοντας στην “Εξτρεμοχώρα”” – Μάϊος 2017.
  • “Η … ανάπτυξη με τα μάτια ενός Παραμυθά (!)” – Μάϊος 2017.
  • «Το παίγνιο των εκλογών και οι αποφάσεις της κοινωνίας».
  • «Το ρίσκο των επιλογών μας και η πλάνη της αβεβαιότητας».
  • «Η εποχή των μαύρων κύκνων».
  • «Μεγάλη πόρτα θα διαβείς…».
  • «Αναζητώντας τον ελκυστή των ελπίδων μας».
  • «Στα ίχνη του τυχαίου περιπάτου και των απροσδόκητων γεγονότων».
  • «Φεύγοντας μακριά από τη χώρα του ποτέ».
  • «Οικονομικά μαθηματικά σπάνιων γεγονότων».
  • «Ο κόσμος των σκιών και η συνάρτηση της αλήθειας».
  • «Υπολογισμός της τοπικής μεταβλητότητας δικαιωμάτων προαίρεσης».
  • «Το κρυφό χαμόγελο της κρίσης».
  • «Η επανάσταση των αναμνήσεων».
  • «Στη δίνη των κυμάτων της φήμης».
  • «Οι πέτρες του Αγίου Ισιδώρου και το αναλλοίωτο της ιστορίας».
  • «Το Αιγαίο μετατρέπεται σε κατακόμβη».

Ενεργός δράση σε Συλλόγους & Οργανισμούς

  • Μέλος της Διεθνούς Κοινότητας Γεωσυνθετικών Υλικών.
  • Μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
  • Μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Εδαφομηχανικής Θεμελιώσεων και Γεωτεχνικής Μηχανικής.
  • Μέλος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος.

Ενημερωθείτε για τη συνεχή δραστηριότητα του Δρ. Στέφανου Δράκου, από την ιστοσελίδα www.sdrakos.net, την επίσημη σελίδα του στο facebook Στέφανος Δράκος & το προσωπικό του προφίλ Stefanos Drakos.