Γράφει ο Στ. Δράκος: Το Αιγαίο μετατρέπεται σε κατακόμβη

Δωδεκάνησα, 27 Φεβρουαρίου 2016

Στέφανος Δράκος: Μετατρέπετε το Αιγαίο σε κατακόμβη

Σταματήστε να συμπεριφέρεστε ως ένας άλλος … Πινόκιο!

Η Ελλάδα, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη εισροή προσφύγων που έχει ποτέ δεχθεί. Μία προσφυγική ροή που ήταν αναμενόμενη και έπρεπε να είχε προβλεφθεί, εάν οι κυβερνώντες αξιολογούσαν επαρκώς τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους και δεν προχωρούσαν σε συνεχείς λαθεμένες πολιτικές. Η τακτική των ανοιχτών συνόρων που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει πως «σε όλα τα σύνορα πρέπει να υπάρχει ανοιχτός δρόμος για να μπαίνουν οι πρόσφυγες και δεν μπορείς να έχεις αδιαπέραστα σύνορα, σε στεριά και θάλασσα», συνεχίστηκε με δηλώσεις του ιδίου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τον Σεπτέμβριο του 2015, σύμφωνα με τις οποίες διερωτάται «εάν έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέρανε…».

Γράφει ο Στέφανος Δράκος

Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ

Πολιτευτής Δωδεκανήσου ΝΔ

          Νησιά της Δωδεκανήσου, όπως η Κως, η Κάλυμνος, η Μεγίστη και η Λέρος, αρχίζουν να δέχονται τα μεγαλύτερα κύματα μεταναστών και σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, οι ροές αυτές καθημερινά αυξάνονται. Η χώρα φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και οι κάτοικοι δίδουν αγώνα επιβίωσης. Σήμερα, ευρωπαϊκές χώρες, αδιαφορώντας πλήρως για την Ελλάδα και επιδιώκοντας να προστατεύσουν τους κατοίκους τους, αποφασίζουν να κλείσουν τα σύνορα, και απομονώνουν την Ελλάδα. Ουδείς εκ των κυβερνώντων, είναι σε θέση να προστατεύσει την Ελλάδα. Αυστρία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Σλοβενία και Κροατία, εγκλωβίζουν τους μετανάστες στην Ελλάδα. Ο ΟΗΕ, απευθύνει κραυγή αγωνίας να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα και η Ελλάδα τίθεται σε κίνδυνο. Μία χώρα που αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις δικές της ανάγκες, βρισκόμενοι σε οικονομική ύφεση, καλείται να εξυπηρετήσει εκατοντάδες μετανάστες.

Εάν σήμερα δε βρεθεί λύση, αύριο θα είναι αργά. Οι κίνδυνοι καθημερινά αυξάνονται και οι κυβερνώντες αδυνατούν να τους κατανοήσουν.

          Σήμερα, υποστηρίζεται ότι η Κομισιόν ετοιμάζει έκτακτο σχέδιο ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, καραβιές φτάνουν καθημερινά στα νησιά, τα κέντρα μεταναστών ανά την Ελλάδα έχουν γεμίσει και περίπου 25.000 μετανάστες έχουν ήδη εγκλωβιστεί στη χώρα μας. Η κυβέρνηση δίνει λύση, μετατοπίζοντας το πρόβλημα. Δίνει εντολή να παραμένουν οι μετανάστες στα νησιά, τα καράβια κινούνται βραδύτερα και όλοι οι φόβοι επιβεβαιώνονται. Τα χειρότερα δυνατά σενάρια, οι εφιάλτες, είναι ορατοί, υπαρκτοί. Η αγωνία των κατοίκων λαμβάνει σάρκα και οστά. Μία χώρα οικονομικά επιβαρυμένοι, αναλαμβάνει τη στέγαση, τη φροντίδα, τη σίτιση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Πως θα επιτευχθεί αυτό; Με ποιο τρόπο και με ποιες οικονομικές δυνατότητες; Τι θα γίνει όταν οι εγκλωβισμένοι μετανάστες στα νησιά θα πεινούν, θα φωνάζουν, θα απαιτούν; Ποια θα είναι η κατάληξη; Έχει πραγματικά σκεφτεί κάποιος εκ των κυβερνώντων;

          Η βασική πηγή εσόδων για τα Δωδεκάνησα, ο τουρισμός, έχει τεθεί ήδη από την περσινή τουριστική περίοδο σε κίνδυνο. Σήμερα δυστυχώς, παρά τις κραυγές αγωνίας και τις προειδοποιήσεις, τα μηνύματα είναι δυσοίωνα, ιδιαίτερα για την Κω που βιώνει τις πρωτοφανείς συνέπειες σειράς επιπόλαιων και λαθεμένων κινήσεων. Οι προκρατήσεις μειώνονται, πτήσεις ακυρώνονται, συμβόλαια επανεξετάζονται και τα κρουαζιερόπλοια αλλάζουν πλεύση, με τους αρμοδίους να εκτιμούν πτώση στην τουριστική κίνηση που θα ξεπεράσει το 30%. Ανάλογη και η εικόνα για το νησί της Λέρου, που φοβάται μήπως τα κέντρα υποδοχής μετατραπούν σε κέντρα κράτησης…

          Οι κυβερνώντες, θανατώνουν αργά και σταθερά τα νησιά, προκαλούν ξαφνικό θάνατο στον τουρισμό. Κατά τα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, μέχρι και τις 21 Φεβρουαρίου 2016, έφτασαν στην Ελλάδα πάνω από 111.000 μετανάστες (!) – Πίνακας 1.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1 2016

          Το 2015, σε σχέση με το 2014, και μετά την υιοθέτηση της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων…, οι προσφυγικές ροές μέσω Ελλάδας, εκτοξεύθηκαν – Πίνακας 2.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2 2014 2015

Νησιά της Δωδεκανήσου, όπως η Κως, η Κάλυμνος, η Λέρος, η Μεγίστη, δέχθηκαν τα μεγαλύτερα κύματα προσφυγικών ροών και καταγράφηκαν ως πύλες εισόδου – Πίνακας 3.

ΠΙΝΑΚΑΣ 3 ΠΥΛΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

Στην Ελλάδα, οι προσφυγικές ροές αυξάνονταν με δραματικούς ρυθμούς, ενώ στην Ιταλία, οι ρυθμοί ήταν σταθεροί με ιδιαίτερα μικρές αυξήσεις – Πίνακας 4α και 4β.

ΠΙΝΑΚΑΣ 4 ΕΛΛΑΔΑ ΙΤΑΛΙΑ

ΠΙΝΑΚΑΣ 4β ΕΛΛΑΔΑ ΙΤΑΛΙΑ

Ανάλογη εικόνα και για την κίνηση των μεταναστών από την Τουρκία απευθείας στη Βουλγαρία. Παρότι η διαδρομή είναι πιο προσιτή (δεν χρειάζεται κάποιος να διασχίσει τη θάλασσα) και πιο γρήγορη, οι μετανάστες διαλέγουν θα κατευθυνθούν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας (!) – Πίνακας 5α και 5β.

ΠΙΝΑΚΑΣ 5α ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΙΝΑΚΑΣ 5β 2015

Η παράθεση των ανωτέρω στοιχείων, αποδεικνύει με το πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Τουρκία, θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει άμεσα – με τη συνδρομή της ΕΕ – σε αυτό το οποίο επισημάναμε με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις μήνες πριν φτάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο. Πρώτον, η κυβέρνηση άσκησε μία εντελώς λαθεμένη πολιτική, αυτή την ανοιχτών συνόρων, που «εγκλώβισε» την Ελλάδα και δεύτερον, η Τουρκία, έπρεπε εκείνη να είχε προχωρήσει από την πρώτη στιγμή στην ταυτοποίηση των μεταναστών, ώστε η μετακίνησή τους να γίνεται ελεγχόμενα από το σημείο που αποτελεί τον πρώτο αποδέχτη. Δυστυχώς, χάσαμε πολύτιμο χρόνο και οι κίνδυνοι σήμερα αυξάνονται καθημερινά και στο μέγιστο βαθμό.

Θα επαναλάβω, για χιλιοστή φορά:

  • Αναλάβετε, μαζί με την ΕΕ, πρωτοβουλίες ειρήνευσης, για κατάπαυση του πυρός. Οι πρόσφυγες δε θα κινδυνεύουν και δε θα χρειάζεται να μεταναστεύουν από τη χώρα τους.
  • Η Τουρκία, ως πρώτος αποδέκτης των μεταναστών, να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Τα νησιά δε γίνεται να μετατραπούν σε βαγόνια μεταναστών.
  • Οι κάτοικοι της ακριτικής Ελλάδας και ο τουρισμός πρέπει να διαφυλαχθεί. Η χώρα δεν έχει περιθώρια.
  • Τα ΚΕ.Π.Υ. που σχεδιάσατε, χωρίς κανένα σχεδιασμό…, πρέπει να λειτουργήσουν άρτια και πλήρως στελεχωμένα, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τους νησιώτες και τον τουρισμό.
  • Ως κυβέρνηση, οφείλεται να ταυτοποιείται και να απομακρύνεται τους μετανάστες ταχύτατα από τα νησιά. Η απόφασή σας, για επιβράδυνση της μεταφοράς τους, δεν είναι λύση. Το πρόβλημα δεν λύνεται με μετατόπιση…

Κύριε Τσίπρα, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από αυτό που δυστυχώς μέχρι σήμερα έχετε αντιληφθεί. Λειτουργήστε άμεσα. Ο χρόνος τελείωσε. Η χώρα κινδυνεύει. Όχι από τους πρόσφυγες που αναζητούν μία καλύτερη ζωή, όχι από τα παιδιά που χάνονται στη θάλασσα, αλλά από την ανερμάτιστη πολιτική σας.

Κύριε Τσίπρα, δεν πρωταγωνιστείτε σε παραμύθι του Κάρλο Κολόντι, δε σας δημιούργησε ο ξυλογλύπτης Τζεπέτο, κυβερνάτε μία χώρα, καθορίζεται τη ζωή ενός λαού. Σταματήστε να συμπεριφέρεστε σαν τη χειρότερη εξέλιξη του Πινόκιο…! Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι «πουλήσατε» ψεύτικα όνειρα και ελπίδες στον Ελληνικό λαό, δεν χρειαζόταν όμως, να παραπλανήσετε και τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που αναζητούν μία καλύτερη ζωή, μετατρέποντας το Αιγαίο σε μία τεράστια κατακόμβη.


Πολιτικό Γραφείο: Αμερικής 43, Ρόδος

Τηλ. Επικοινωνίας: 2241026589

stefanos.drakos@gmail.com / www.sdrakos.net / FB: Στέφανος Δράκος