Δρ Στέφανος Δράκος: Επιτέλους κυβερνήστε ή φύγετε … (!)

Δρ Στέφανος Δράκος

Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ

Πολιτευτής Δωδεκανήσου ΝΔ

Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου

Δωδεκάνησα, 5 Δεκεμβρίου 2016

Δρ Στέφανος Δράκος: Επιτέλους κυβερνήστε ή φύγετε … (!)

Η ΝΔ έχει Εθνικό Σχέδιο για το προσφυγικό

Σταματήστε να προκαλείτε οργή αιρετών & κατοίκων σε Λέρο & Κω

Η συγκυβέρνηση της ανοργανωσιάς και της ανευθυνότητας, συνεχίζει το «θεάρεστο» έργο της, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας, ελλείψει ολοκληρωμένου και βιώσιμου σχεδίου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Κως και Λέρος, σε ότι αφορά στα Δωδεκάνησα, συνεχίζουν να κραυγάζουν επί ματαίω, σε μία κυβέρνηση που κωφεύει διαχρονικά και συνειδητά.

Η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), έχει καταθέσει εδώ και μήνες, εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος. Η ΝΔ, μιλά με πρόγραμμα, σχέδιο. Μιλά με πράξεις. Έχουμε ήδη καταθέσει 29 δράσεις – μέτρα, που αφορούν στην ουσιαστική και ουσιώδη αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος. Εάν λοιπόν οι κυβερνώντες, αδυνατούν να συντάξουν και να υλοποιήσουν δικό τους αποτελεσματικό σχέδιο, ας υιοθετήσουν το Εθνικό Σχέδιο της ΝΔ, πριν να είναι αργά, για τον τόπο και τη χώρα.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2016, συμπληρώθηκε ένας (1) χρόνος, από την ημέρα εκείνη, που η παρούσα κυβέρνηση, αποφάσισε τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, σχετικής απόφασης – αριθμός φύλλου 2602 -που αφορούσε στη σύσταση Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και προσωρινών Δομών Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών σε δύο νησιά της Δωδεκανήσου, την Κω και τη Λέρο. Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που δεσμευόταν για άψογη λειτουργία των Δομών αυτών, για άμεση μεταφορά των μεταναστών και προσφύγων, για προστασία των νησιών και της εικόνας τους. Η ίδια κυβέρνηση, μερικές ημέρες μετά, σημείωνε πως εάν ο χρόνος των τριών (3) ημερών δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση των διαδικασιών καταγραφής και μεταφοράς των μεταναστών και προσφύγων, ο έκαστοτε Διοικητής του Κέντρου, θα δύναται να παρατείνει την παραμονή των μεταναστών (καθεστώς περιορισμού) για είκοσι πέντε (25) ημέρες (!) Όμως και αυτό δεν ήταν αρκετό. Αυτή ήταν μόνη η αρχή….

Στην Κω, ένα χρόνο μετά και αφού μόνοι τους, κάτοικοι, μετανάστες και εθελοντές, επιχείρησαν για τα αυτονόητα, δηλαδή για τη διαβίωσή τους και την προστασία της εικόνας των νησιών, το hotspot – όπως μας καταγγέλλουν – έχει «ξεχειλίσει» και εκατοντάδες μετανάστες μέχρι και προσφάτως κοιμόντουσαν στην ύπαιθρο (!). Οι μετανάστες στο νησί, ξεπερνούσαν κατά πολύ τους 1.300 (!), ενώ τίποτα από τα όσα υποσχέθηκαν οι ιθύνοντες δεν τηρήθηκε.

Το μεταναστευτικό – προσφυγικό, είναι ζήτημα Εθνικής ευθύνης. Αποτελεί αντικείμενο Ευρωπαϊκής και Εθνικής Συνεννόησης. Δεν είναι λύση, η όξυνση της κοινωνίας, αλλά ούτε και η εγκατάλειψη αυτών των ανθρώπων, που αναζητούν ευκαιρία σωτηρίας. Οφείλουμε στο σύνολό μας, οι Δωδεκανήσιοι, να μην τυφλωνόμαστε από πολιτικές που δε συνάδουν στην ανθρωπιά μας, αλλά ούτε και να επιτρέπουμε τη θανάτωση των νησιών μας. Το πρόβλημα – όπως εύλογα ομολογεί η ΝΔ – έχει τρεις διαστάσεις, την ανθρωπιστική, την εθνική και ευρωπαϊκή, αλλά και την κοινωνική.

Ας παραμερίσουμε πως τα hotspot, θα έπρεπε να δημιουργηθούν στον πρώτο αποδέχτη των μεταναστών, δηλαδή την Τουρκία. Ας μην επαναλάβουμε το λαθεμένο της δημιουργίας τέτοιων κέντρων σε τουριστικά νησιά.Τα είπαμε δεκάδες φορές (!) Σήμερα όμως, φωνάζουμε ξανά: Έχουμε σχέδιο, έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση, διεκδικούμε λύση.

  1. Κανένας πρόσφυγας ή οικονομικός μετανάστης δεν πρέπει να κοιμάται σε δρόμους, πλατείες ή χωράφια. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δούμε γι’ ακόμη μία φορά, στην Κω, στη Λέρο ή σε οποιοδήποτε άλλο νησί της Δωδεκανήσου, μετανάστες να κατακλύζουν τις πλατείες, τους δρόμους, τις αυλές, να σχηματίζουν ουρές στα Τμήματα Αλλοδαπών ή να κοιμούνται στα πατώματα των Αστυνομικών Τμημάτων.
  2. Πρόσφυγες και οικογένειες πρέπει να παραμένουν σε ελεγχόμενες ανοιχτές δομές φιλοξενίας και οικονομικοί μετανάστες σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Οι μετανάστες, ΔΕΝ πρέπει να ξεχνιούνται στα νησιά. Οι Δομές αυτές, πρέπει να λειτουργούν άψογα (!)
  3. Υπάρχουσες εγκαταστάσεις πρέπει να αξιοποιηθούν ως δομές φιλοξενίας για την αποσυμφόρηση των νησιών. Τα νησιά μας, ΔΕΝ επιτρέπεται να μετατρέπονται σε «βάρκες» ξεχασμένων ανθρώπων.
  4. Ταχύτατη και όχι απλά ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου στα νησιά με ενίσχυση της αρμόδιας Υπηρεσίας. Ο χρόνος παραμονής των μεταναστών στα νησιά πρέπει να είναι συγκεκριμένος και αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μόνο με ορθή και επαρκής στελέχωση.
  5. Λήψη ΤΩΡΑ κατάλληλων μέτρων, για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, όπως συνέβη τη διετία 2012-2014.

Αυτά πρέπει να κάνει άμεση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να τα κάνει ΤΩΡΑ. Όφειλε να τα είχε πράξει ΧΘΕΣ. Όμως, αντί αυτού, προκαλεί το ξεσηκωμό των κατοίκων, ενώ παράλληλα απαξιώνει τη ζωή μεταναστών και προσφύγων. Η ΝΔ, έχει Εθνικό Σχέδιο για το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Η παραπλάνηση της κοινωνίας, ο λάθος δρόμος για τους πολίτες, η εγκατάλειψη των μεταναστών, δεν είναι λύση.

Η κυβέρνηση, προκαλεί εκ νέου την οργή αιρετών και κοινωνίας, με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, να ανακοινώνει τη δημιουργία κλειστών δομών κράτησης σε Κω και Λέρο, δια του Τύπου (!)

Κύριοι της κυβέρνησης, σταματήστε ΤΩΡΑ να εξαπατάτε τους πολίτες, να προκαλείτε την οργή της κοινωνίας, αλλά και να εγκαταλείπετε ανεπίλυτα σοβαρά και επικίνδυνα προβλήματα για τον τόπο. Επιτέλους … κυβερνήστε ή φύγετε (!)


Πολιτικό Γραφείο: Αμερικής 43, Ρόδος, Δωδεκάνησα

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2241026589

Email: stefanos.drakos@gmail.com

Ιστοσελίδα: http://sdrakos.netFB: Στέφανος Δράκος