Δρ Στέφανος Δράκος: Ψήφισαν νόμο που … ψάχνει για διευκρινιστικές (!)

Δρ Στέφανος Δράκος

Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ

Πολιτευτής Δωδεκανήσου ΝΔ

Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου

Δωδεκάνησα, 30 Νοεμβρίου 2016


Δρ Στέφανος Δράκος: Ψήφισαν ένα νόμο που ένα μήνα πριν την εφαρμογή του, … ψάχνει για διευκρινιστικές (!)

Νέες ασφαλιστικές εισφορές από 1η Ιανουαρίου 2017

«Νέες αναπόφευκτες στρεβλώσεις και αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους, φέρνει ο νέος τρόπος υπολογισμού εισφορών που εφαρμόζεται βάσει του Νόμου Κατρούγκαλου, από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Οι ανατροπές, αδικαιολόγητες και ανεξήγητες – σε ότι αφορά τουλάχιστον στις επιβαρύνσεις – επηρεάζουν, όπως είναι ήδη γνωστό, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, διπλοαπασχολούμενους, αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και δημοσίους υπαλλήλους. Με δεδομένες της ήδη μη εξυπηρετούμενες ασφαλιστικές εισφορές, η κυβέρνηση, όφειλε να αμβλύνει τυχόν αγκυλώσεις και όχι να τις οξύνει (!)

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το νόμο Κατρούγκαλου, προσδιορίζει το ποσοστό επιβάρυνσης των ελευθέρων επαγγελματιών του ΟΑΕΕ στο 30,95%, καταργώντας τις ασφαλιστικές κλάσεις (!) Μόνο για τη σύνταξη (!) η εισφορά μπορεί να φθάσει μηνιαίως (ανάλογα με τα εισοδήματα) ακόμη και το ποσό των 1.172 ευρώ (!)

Οι επιβαρύνσεις δε, γίνονται αισθητές από ετήσια εισοδήματα άνω των 19.000 ευρώ. Μειώσεις στην καταβολή των εισφορών, θα γίνουν αντιληπτές μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ (!) Αυτό, σημαίνει πρακτικά, πως οι κυβερνώντες θεωρούν «πλούσιους» τους επαγγελματίες που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα 19.000 ευρώ και άνω, με αποτέλεσμα να τους αυξάνει τις εισφορές (!)

Ισχυρότερο πλήγμα, θα δεχθούν, νέοι επιστήμονες, οι οποίοι καλούνται να καταβάλλουν τις εισφορές υγείας τους από 1η Ιανουαρίου του 2017, χωρίς έκπτωση. Το μέτρο αφορά τους νέους, νέους γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, φαρμακοποιούς κτλ.

Απαγορευτική δε και αβέβαιη, θα είναι και η απασχόληση όσων εργάζονται με μπλοκάκι (!) Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών που απασχολούνται σε έως και δύο εργοδότες, θα ασφαλίζονται ως μισθωτοί, δηλαδή το 13,67 %, πρέπει να το πληρώνει ο εργοδότης (!) Τι θα γίνει όμως, εάν ελεύθερος επαγγελματίας με δύο εργοδότες, παράσχει δελτίο παροχής υπηρεσιών και σε κάποιον τρίτο ή εάν τελικά το κόστος της ασφάλισης, κληθεί να το καλύψει εξ’ ολοκλήρου ο ασφαλισμένος, με δεδομένη την εργασιακή «ζούγκλα» που επικρατεί στην αγορά σε αρκετές περιπτώσεις και όχι συλλήβδην, κανείς εκ των κυβερνώντων δεν το έχει απαντήσει (!) Εν ολίγοις, ψήφισαν ένα νόμο, για τον οποίο, ένα μήνα πριν την εφαρμογή του, δεν έχουν εκδώσει ούτε μία διευκρινιστική εγκύκλιο (!)

Εργαζόμενοι δε, καλούνται να πληρώσουν … διπλή επιβάρυνση αν έχουν παράλληλα με την εργασία τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες και σχέση εξαρτημένης εργασίας (!) Μέχρι σήμερα, ο απασχολούμενος, μπορούσε να διαλέξει ένα ταμείο καταβολής εισφορών, αλλά από 1η Ιανουαρίου του 2017, θα καταβάλλουν ατομικές εισφορές ως ελεύθεροι επαγγελματίες και θα εξακολουθούν να πληρώνουν εισφορά για σύνταξη και ασθένεια και για την απασχόλησή τους ως μισθωτοί (!) Αυτό οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε αναίτιες επιβαρύνσεις, μαζική διακοπή ελεύθερης δραστηριότητας ή ακόμη και σε φοροδιαφυγή (!)

Σε ότι αφορά στους αγρότες, θα πληρώσουν το 14% του εισοδήματός τους για εισφορά υπέρ σύνταξης το 2017. Το 2018, θα καταβάλλουν το 17% και από το 2019 το 20%. Οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων, θα υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών τους και οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, θα δουν το επίδομα των 230 ευρώ να μειώνεται στα 138 ευρώ.

Αυτή είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ευαγγελίζεται τη δικαιότερη κατανομή των βαρών και αυξάνει τις εισφορές. «Υποστηρίζει» την εργασία και την αύξηση των αποδοχών και ουσιαστικά αφαιρεί το δικαίωμα στην απασχόληση. Οδηγεί στην ανεργία και στη μαζική φυγή (!)

Μοναδικοί «ωφελούμενοι» του νόμου – παρωδία, είναι μία μερίδα ελεύθερων επαγγελματιών του ΟΑΕΕ, που έχουν δραστηριότητα πάνω από 15 έτη και δηλώνουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ. Αυτοί και μόνο, που πλήρωναν 7.000 ευρώ ετησίως (!), τώρα θα γλιτώσουν μόλις 300 ευρώ (!) και θα πληρώνουν 6.700 ευρώ (!) ετησίως. Γι’ αυτές τις αλλαγές μιλάμε (!)

Περισσότερα…, αφού οι κυβερνώντες αποφασίσουν να εκδώσουν τις απαραίτητες ερμηνευτικές εγκυκλίους για το νόμο που ψήφισαν, αλλά ένα μήνα πριν εφαρμοστεί, … περιμένει ακόμη τις διευκρινιστικές (!) Αυτό, για να δούμε μήπως και γίνει ευδιάκριτο σε εμπλεκόμενους και θιγόμενους, τι ακριβώς μας … λέει».


 Πολιτικό Γραφείο: Αμερικής 43, Ρόδος, Δωδεκάνησα

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2241026589

Email: stefanos.drakos@gmail.com

Ιστοσελίδα: http://sdrakos.netFB: Στέφανος Δράκος