Δώδεκα μέτρα για την πληγείσα Σύμη ζητά ο Δρ. Στέφανος Δράκος

Σύμη, 20 Νοεμβρίου 2017

Επιστολή Δρ. Στέφανου Δράκου προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

για την εφαρμογή δώδεκα (12) μέτρων για την πληγείσα Σύμη

Με δεδομένη την πάγια πεποίθησή του για υπηρέτηση των συμφερόντων της Δωδεκανήσου έμπρακτα και αθόρυβα, ο Δρ. Στέφανος Δράκος πολιτευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. και δημοτικός σύμβουλος Ρόδου, απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξιο Τσίπρα, ζητώντας την εφαρμογή δώδεκα (12) μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών, την αποζημίωση των πληγέντων και τη μελλοντική προφύλαξη των κατοίκων της Σύμης.

Η επιστολή, που φέρει τη μορφή του εξαιρετικά επείγοντος, αποστέλλετε στον πρωθυπουργό και κοινοποιείτε σε εννέα (9) συναρμόδια Υπουργεία, Υπηρεσίες και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα μετρά που περιγράφονται και ζητείται να εφαρμοστούν, συγκεντρώθηκαν κατόπιν καταγραφής που πραγματοποίησε, τόσο κλιμάκιο του πολιτικού γραφείου του Δρ. Στέφανου Δράκου που βρέθηκε στη Σύμη από την πρώτη κιόλας ημέρα εκδήλωσης της θεομηνίας, όσο και από προσωπικές γνώσεις και επαφές του ιδίου.

 

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή που εστάλη προς τον πρωθυπουργό:

Σύμη, 20 Νοεμβρίου 2017 

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΡΟΣ: Πίνακα Αποδεκτών

ΘΕΜΑ: Δώδεκα (12) μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για τη Σύμη

Κύριε πρωθυπουργέ,

            Όπως ήδη γνωρίζετε, η ακριτική Σύμη της Δωδεκανήσου, επλήγη ανεπανόρθωτα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στις 13 Νοεμβρίου 2017, ευτυχώς χωρίς να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Παρόλα αυτά, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι τεράστια και η ζημιά που έχουν υποστεί οι κάτοικοι ανεπανόρθωτη. Κατά συνέπεια, οφείλετε άμεσα, να ενεργοποιήσετε το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, για την αποκατάσταση των καταστροφών, τη στήριξη των πληγέντων, αλλά και τη λήψη μέτρων για την αποφυγή εκδήλωσης νέων δυσχερέστερων γεγονότων.

            Δια της παρούσης, σας καταθέτω ορισμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα και σας ζητώ να μεριμνήσετε προσωπικά – ως οφείλετε – για τον άρτιο συντονισμό συναρμοδίων Υπουργείων, Υπηρεσιών και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να επιλυθούν ΑΜΕΣΑ και με τη μορφή του ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

            Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, όπως οι πληγέντες, ο Δήμος Σύμης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, μπορούν να σας ενημερώσουν πληρέστερα, όμως προσωπικά θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή για τα κάτωθι:

 1. Υπάρχει επιβεβλημένη ανάγκη απλούστευσης και επιτάχυνσης των προβλεπόμενων διαδικασιών αποζημίωσης των πληγέντων.
 2. Απαιτείται η αναστολή της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. που ίσχυε για τη Σύμη για τουλάχιστον ένα (1) έτος.
 3. Οφείλεται να αναστείλετε την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης για τουλάχιστον ένα (1) έτος.
 4. Να προχωρήσετε σε αναστολή της πληρωμής ΕΝΦΙΑ για τουλάχιστον δύο (2) έτη, μίας και είναι αδιανόητο κάποιος να πληρώνει φόρο ακίνητης περιουσίας όταν αυτή έχει καταστραφεί.
 5. Οφείλετε να προχωρήσετε σε πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών των κατοίκων της Σύμης για τουλάχιστον ένα (1) έτος.
 6. Να δείξετε ειδική μέριμνα για την αντιμετώπιση ζητημάτων που φέρονται να έχουν προκύψει αναφορικά με τη μη αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρίες οχημάτων που καταστράφηκαν από τη θεομηνία.
 7. Να προχωρήσετε άμεσα στην εξέταση των αιτήσεων επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής των πληγέντων.
 8. Να μεριμνήσετε για τον άμεσο καθαρισμό ποταμών/φραγμάτων κτλ. από τους καθ’ ύλην αρμοδίους.
 9. Να εποπτεύσετε την πραγματοποίηση υδραυλικής μελέτης για τον προσδιορισμό των θέσεων εκβολής των ομβρίων υδάτων στην παρούσα δομημένη κατάσταση, ώστε να ληφθούν τα συνολικά αναγκαία μέτρα.
 10. Να ζητήσετε την απαγόρευση στάσης ή στάθμευσης οχημάτων στην πορεία απορροής υδάτων, όπως αυτή εκδηλώθηκε στην τελευταία θεομηνία, προκειμένου να αποφευχθεί μελλοντική δημιουργία τοπικού φράγματος στην εκβολή του ρέματος προς τη θάλασσα.
 11. Να κινήσετε τη διαδικασία για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων και
 12. Να προχωρήσετε στη δημιουργία πυροσβεστικού σταθμού.

Κύριε πρωθυπουργέ,

            Παρότι οφείλουμε να αναγνωρίζουμε πως η αντίδραση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ήταν άμεση και άξια συγχαρητηρίων, καθώς και ότι η συμβολή του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ήταν σημαντική και παρά τις δεσμεύσεις που φέρονται να έχουν δώσει το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εργασίας, προς τη σωστή κατεύθυνση, σας εφιστώ την προσοχή για ΑΜΕΣΗ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στη Σύμη.

            Αναμένοντας τις ενέργειές σας.

Με εκτίμηση,

Δρ. Στέφανος Δράκος

Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.

Πολιτευτής Δωδεκανήσου Ν.Δ.

Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου

 


Πολιτικό Γραφείο: Αμερικής 43, Ρόδος, Δωδεκάνησα

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2241026589

Email: stefanos.drakos@gmail.com

Ιστοσελίδα: http://sdrakos.net

FB: Στέφανος Δράκος & Stefanos Drakos


 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

ΠΡΟΣ:

Πρωθυπουργό Αλέξιο Τσίπρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη

Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης Δήμο Παπαδημητρίου

Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου

Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο

Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη

Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό

Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γεώργιο Χατζημάρκο

Δήμαρχο Σύμης Ελευθέριο Παπακαλοδούκα

Δημοτικό Συμβούλιο Σύμης

Μ.Μ.Ε. Δωδεκανήσου