Εορταστική δήλωση Στ. Δράκου, για την ημέρα της γυναίκας

Δωδεκάνησα, 8 Μαρτίου 2016

Στέφανος Δράκος:

Ισότητα και ευημερία στις γυναίκες που περικλείουν το άπειρο

Πριν ένα χρόνο, είχα αποφασίσει να ευχηθώ στις γυναίκες που τιμώνται σήμερα, με τη μεταφορά ενός κλασικού αποφθέγματος που είχε εκφωνήσει ο Άγγλος συγγραφέας και ποιητής Geoffrey Chaucer. Τότε είχε διερωτηθεί «Τι είναι καλύτερο από τη σοφία;», και είχε απαντήσει: «Η γυναίκα». «Και τι είναι καλύτερο από μια καλή γυναίκα; Τίποτα». Σήμερα, θα επιλέξω να αναγνωστώ τετριμμένα, ίσως ακόμη και γραφικά…

Η γυναίκα τιμάται καθημερινά. Γιορτάζει αγωνιζόμενη. Στην προσπάθειά της, να κερδίσει όσα της αξίζουν. Σήμερα ωστόσο, την 8η Μαρτίου κάθε έτους, τιμώνται και επισήμως οι αγώνες, οι μάχες, οι προσπάθειες της. Η γυναίκα είναι ζωή. Ζωή αστείρευτη και αήττητη. Η γυναίκα γεννά τον κόσμο. Είναι μάνα, κόρη, αδελφή, εργαζόμενη, ερωμένη, σύζυγος, νοικοκυρά, αγωνίστρια. Η γυναίκα είναι τα πάντα, αξίζει τα πάντα και υπομένει τα πάνδεινα.

Η ισότητα των γυναικών, είναι το ουσιαστικότερο μήνυμα της σημερινής επετείου. Ισότητα σε όλους τους τομείς, σε όλες τις εκφάνσεις. Η σημερινή επέτειος, δεν αποτελεί μέρα προσφοράς λουλουδιών ή ανταλλαγής ευχών – αυτά άλλωστε ένας άνδρας οφείλει να τα πράττει καθημερινά. Η σημερινή μέρα, έχει πολιτικό υπόβαθρο. Στοχεύει στην εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των γυναικών. Επιδιώκει την προάσπιση της ισότητας των φύλων. Η γυναίκα, διαδραματίζει ένα πολυσήμαντο ρόλο. Καθορίζει την ανθρώπινη δημιουργία και συμβάλλει στη διαμόρφωση της κοινωνίας. Πρωταγωνιστεί στο οικογενειακό, εργασιακό, κοινωνικό γίγνεσθαι, υπηρετώντας βαρυσήμαντο και πολλαπλό έργο.

Δε θα πω χρόνια πολλά στις γυναίκες πρόσφυγες, όπως ίσως θα αναμένατε στο πνεύμα των ημερών. Θα πω στην πολιτεία να πράξει άμεσα, για την προστασία αυτών των γυναικών και θα πω Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες, που περικλείουν το άπειρο, το αναλλοίωτο. Χρόνια πολλά στη ζωή και στην ελπίδα που αυτές γεννούν και αυτές διατηρούν.

Στέφανος Δράκος

Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ

Πολιτευτής Δωδεκανήσου ΝΔ

Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου