Elastic Stress Predictor for Stochastic Finite Element Problems

Ποσοτικοποιούμε την αβεβαιότητα χρησιμοποιώντας ως παραμέτρους των υλικών πεδία τυχαιότητας. Αντικαθιστούμε τις σταθερές ενός προβλήματος και υπολογίζουμε μη γραμμικά υλικά, με τάσεις και παραμορφώσεις. Αναπτύσσουμε ένα νέο αλγόριθμο εκτίμησης των τάσεων – παραμορφώσεων σε προβλήματα  μη γραμμικών στοχαστικών πεπερασμένων στοιχείων.elastic stress predictor Η νέα επιστημονική μας δημοσίευση στο περιοδικό “World Journal of Mechanics”, με τίτλο “Elastic Stress Predictor for Stochastic Finite Element Problems”.

Τι πραγματεύεται η νέα επιστημονική δημοσίευση;

«H προσομοίωση των υλικών αποτελεί μια ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Σε περιπτώσεις όπου η εκτίμηση των παραμέτρων είναι αβέβαιη, ο καταστατικός νόμος που την περιγράφει αδυνατεί να δώσει ακριβή αποτελέσματα. Η συμπεριφορά των υλικών και ειδικά των γεωϋλικών, είναι κατά κανόνα μη γραμμική και για τον υπολογισμό ενός προβλήματος μηχανικής, απαιτείται ο υπολογισμός των τάσεων-παραμορφώσεων.

Στην παρούσα δημοσίευση για την ποσοτικοποίηση της αβεβαιότητας ενός τέτοιου προβλήματος, χρησιμοποιούμε ως παραμέτρους των υλικών πεδία τυχαιότητας, αντικαθιστώντας τις σταθερές ενός προβλήματος.

Η εργασία παρουσιάζει την ανάπτυξη ενός νέου αλγορίθμου εκτίμησης των τάσεων- παραμορφώσεων σε προβλήματα  μη γραμμικών στοχαστικών πεπερασμένων στοιχείων. Γίνεται εφικτή η ποσοτικοποίηση της αβεβαιότητας των δεδομένων στα αποτελέσματα του προβλήματος με τη χρήση των πολυωνύμων χάους. Για τη διακριτοποίηση της στοχαστικής διαδικασίας χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος  Karhunen-Loeve. Παρουσιάζεται ένα αριθμητικό παράδειγμα επιφανειακής θεμελίωσης και τα αποτελέσματα συγκρίνονται με αυτά που προκύπτουν από τη μέθοδο Monte Carlo.

Διαβάστε την επιστημονική δημοσίευση εδώ.