Επιστολή Δρ. Στέφανου Δράκου προς τον Υπουργό Παιδείας

Δωδεκάνησα, 2 Οκτωβρίου 2017

Θέμα: Αίτημα – προς το Υπουργείο Παιδείας – άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στα σχολεία της Δωδεκανήσου

Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή τις σχετικές ανακοινώσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, το ψήφισμα της συνέλευσης των μαθητών του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ρόδου, την ανακοίνωση του Δήμου Λειψών και επικείμενων προγραμματισμένων συνελεύσεων όπως αυτή του ΕΠΑΛ Κω, σας κρούω τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά στην υποβάθμιση της παιδείας στα Δωδεκάνησα.

Κατά τα όσα περιγράφονται αρμοδίως από την Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, τα κενά στη Β’ θμια Εκπαίδευση, φθάνουν τα διακόσια πενήντα (250), ενώ απ’ αυτά τα πενήντα πέντε (55) αφορούν σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Καταδικάζεται δηλαδή σε ημιμάθεια παιδιά απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών (!) Οι ιθύνοντες των σχολικών μονάδων αιτούνται μάταια θεολόγους, φιλολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς, χημικούς, βιολόγους, γεωλόγους κτλ.

Δεκατρία (13) τμήματα στα ΕΠΑΛ της Δωδεκανήσου καταργούνται, ενώ τριάντα τέσσερα (34) θα λειτουργήσουν μόνο για το σχολικό έτος 2017- 2018. Μεταξύ αυτών σχολεία στον Αρχάγγελο, την Κάρπαθο, την Πάτμο και την Κω (!).

Σήμερα δε, έπειτα από έκτακτη συνέλευση του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ρόδου, οι μαθητές, στέλνουν σαφές μήνυμα κινητοποιήσεων, αιτούμενοι την εξάλειψη οποιουδήποτε κινδύνου κατάργησης των τμημάτων τους, αλλά και την κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών κενών.

Παράλληλα, κάτοικοι στο Δήμο Λειψών, καταγγέλλουν υποβάθμιση του δημοτικού σχολείου και προβαίνουν σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου (!), ενώ ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Φώτης Μάγγος, αιτήθηκε – με σχετική επιστολή του – την κάλυψη τριών θέσεων εκπαιδευτικών.

Στην Κω, προγραμματίζεται από το εκεί ΕΠΑΛ, έκτακτη γενική συνέλευση.

Κύριε Υπουργέ,

Το δικαίωμα στη μάθηση, στην παιδεία, είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων. Ουδείς επιτρέπεται εν γνώσει του, να αφαιρεί αυτό το δικαίωμα από μαθητές, πόσο μάλλον από μαθητές νησιώτικων ή και ακριτικών περιοχών.

Προκειμένου να ενεργήσετε άμεσα και προς την ορθή κατεύθυνση, εκτιμώντας πως δεν θα έχετε λάβει γνώση των ορθών γεγονότων και επιπτώσεων που αυτά προκαλούν, σας επισυνάπτω τις σχετικές ανακοινώσεις των καθ’ ύλην αρμοδίων και παρακαλώ για την άμεση εξέταση και αντιμετώπισή τους, για το καλό των παιδιών μας.

Με εκτίμηση

Δρ. Στέφανος Δράκος

Πολιτευτής Δωδεκανήσου Ν.Δ.

Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου

Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.

 


Πολιτικό Γραφείο: Αμερικής 43, Ρόδος, Δωδεκάνησα

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2241026589

Ιστοσελίδα: http://sdrakos.net

FB: Στέφανος Δράκος & Stefanos Drakos