Ο Δρ Στέφανος Δράκος, στην εφημερίδα “ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ”

Συνέντευξη στην εφημερίδα μας του πολιτευτή της ΝΔ Στέφανου Δράκου

ΔΡΑΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣΣτην Κάλυμνο βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο πολιτευτής της ΝΔ στα ΔωδεκάνησαΣτέφανος Δράκος και είχαμε την ευκαιρία να το συναντήσουμε ,να συζητήσουμε μαζί του και να μας παραχωρήσει μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 8 Οκτωβρίου 2016 και αναδημοσιεύουμε και στο www.kalymnos-news.gr

Πριν όμως προχωρήσουμε στις ερωτήσεις και τις απαντήσεις κρίνεται σκόπιμο να κάνουμε μία σύντομη παρουσίαση του φερέλπιδος πολιτικού που έχει καταγωγή από την Κάλυμνο

Ο πολιτευτής της ΝΔ  στα Δωδεκάνησα Στέφανος Δράκος είναι Καλύμνιος στην καταγωγή, με λαμπρές επιστημονικές περγαμηνές, πλούσια επαγγελματική δραστηριότητα και κοινωνική δράση,

Σε καθημερινή βάση, παρά το αυξημένο φόρτο εργασίας του, επιδιώκει και επιτυγχάνει την ανάδειξη και επίλυση προβλημάτων που απασχολούν την Κάλυμνο και τα Δωδεκάνησα. Γνώστης των προβλημάτων και των προτερημάτων της Καλύμνου, μιλά στην εφημερίδα μας, για τον τόπο καταγωγής του, τους ανθρώπους του και τις προοπτικές ανάπτυξης της Καλύμνου και της Δωδεκανήσου. Μιλά με πράξεις, όπως τονίζει, και προσκαλεί τους πολίτες, να γνωρίσουν τις δράσεις, το έργο και τις αρχές του.

Διδάκτωρ Πολιτικός Μηχανικός του ΑΠΘ, Πολιτευτής Δωδεκανήσου με τη ΝΔ, Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου και πολλά ακόμη. Όμως, ας μη μακρηγορούμε. Ένα επιστημονικό βιογραφικό πλουσιότατο. Βασικότερο ίσως, για εμάς, το Καλύμνιος.

ΕΡ. Κατάγεστε τελικά από το νησί μας κύριε Δράκο;

ΑΠ.«Δωδεκανήσιος. Ναι, κατάγομαι από την Κάλυμνο και γι’ αυτό νιώθω τιμή, μεγάλη τιμή, διότι θα πρέπει να γνωρίζεται πως ένας άνθρωπος οφείλει να είναι περήφανος για την καταγωγή του και να επιδιώκει να την τιμά σε καθημερινή βάση.

Μολονότι δε, απουσίαζα για επιστημονικούς λόγους στο εξωτερικό για μερικά χρόνια, έπειτα από τις σπουδές μου, επέλεξα – ήταν προσωπική επιλογή, απόφαση ζωής – να γυρίσω στον τόπο μου, στα Δωδεκάνησα, αφήνοντας πίσω μία λαμπρή επιστημονική καριέρα, που ανοιγόταν τότε μπροστά μου, πριν πάρα πολλά χρόνια φυσικά.

Μεγάλωσα στα Δωδεκάνησα, εδώ έπαιξα στις πλατείες με τους συμμαθητές μου, εδώ ενηλικιώθηκα, εδώ έζησα, εδώ βρίσκεται η οικογένειά μου, οι συγγενείς μου, οι άνθρωποί μου και όπως καταλαβαίνετε τίποτε δεν είναι πιο σπουδαίο από το να ζεις στον τόπο σου, σε αυτό τον επίγειο παράδεισο των νησιών μας. Καλύμνιος λοιπόν, από τον πατέρα μου, με θείους και ξαδέλφια που ζουν και δραστηριοποιούνται στο νησί».

ΕΡ. Όντας Καλύμνιος, γνωρίζετε τις ιδιαιτερότητες του νησιού; Γνωρίζετε τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους; Γιατί αρκετοί πολιτικοί περνούν, αλλά το ζήτημα είναι ποιοι μένουν;

ΑΠ.«Το ζήτημα είναι να παράγεις πολιτική για τους πολίτες, όχι να αποκαλείσαι ή να συμπεριφέρεσαι ως πολιτικός. Ο πολιτικός είναι λειτούργημα. Έτσι πρέπει να λογίζεται και να υπηρετείται, ώστε να συνδράμει, να οδηγεί στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων που εμπιστεύτηκαν τις τύχες τους σε αυτόν.

Εάν δεν γνώριζα τις ιδιαιτερότητες του τόπου μου, θα ήμουν ακατάλληλος δια να ομιλώ. Εάν δεν ήμουν γνώστης των δυσεπίλυτων και μακροχρόνιων δυσκολιών, που επηρεάζονται βεβαίως από τις εναλλασσόμενες και διαφοροποιούμενες συνθήκες που επιφέρει ο χρόνος.

Η Κάλυμνος, αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, άλλα σε μικρότερο, άλλα σε μεγαλύτερο βαθμό, με τις όποιες ιδιαιτερότητες μπορεί να έχει κατά τόπους μία νησιώτικη περιοχή.

Βασικότερο ίσως, πέραν των γνωστών ζητημάτων που απασχολούν το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, είναι αυτό της ανεργίας που μαστίζει το νησί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όπως άλλωστε θα γνωρίζετε και εσείς, οδηγώντας στη μετανάστευση. Κάνοντας τους Καλύμνιους και τις Καλύμνιες, να φεύγουν από τον τόπο τους, να οδηγούνται στην Αυστραλία κυρίως ή στην Αμερική. Σε αυτό, οφείλουμε όλοι και ο καθένας από εμάς, στο βαθμό που του αναλογεί, να ενεργήσουμε για την ανάπτυξη πρώτα απ’ όλα, ειδικών επαγγελματικών επιλογών, που θα συνδράμουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην απασχόληση των ανθρώπων στον τόπο τους. Πρόκειται για την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Ένα άλλο εξίσου σοβαρό πρόβλημα, είναι αυτό της απομόνωσης, ακτοπλοϊκής και εναέριας, η οποία μάλιστα, αναμένεται άμεσα, μετά την 1η Οκτωβρίου 2016, να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο για το νησί της Καλύμνου και όχι μόνο. Όπως, ήδη θα γνωρίζετε, η προκήρυξη που εκδόθηκε από την παρούσα κυβέρνηση, προβλέπει τη μείωση των αεροπορικών δρομολογίων από και προς την Κάλυμνο, ενώ μειώσεις αναμένεται να καταγραφούν και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Αυτό, επιλύεται άμεσα και καθαριστικά, αλλά έχει να κάνει με την πρόθεση της εκάστοτε κυβέρνησης. Στην παρούσα φάση, η συγκυβέρνηση, οφείλει, να βρει λύση στο θέμα που η ίδια δημιούργησε, εάν και πέραν τούτου, προσωπικά εκτιμώ, πως θα έπρεπε να υπάρξει μία ενιαία πολιτική για τη συγκοινωνία στα νησιά, βασιζόμενη σε ένα εφικτό και ρεαλιστικό σχέδιο νησιώτικης πολιτικής.

Τα παραπάνω, ίσως είναι τα δύο βασικότερα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Καλύμνου διαχρονικά και σήμερα, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως είναι και τα μόνα. Παρόλα αυτά, επειδή δεν θα ήθελα να γίνω φορτικός, θα σταματήσω εδώ».

ΕΡ. Η Κάλυμνος – πέραν των προβλημάτων – φημίζεται για μία σειρά από αρετές. Αυτές θεωρείται πως αξιοποιούνται στο βαθμό που θα έπρεπε; Αντέχουν στο χρόνο, σε ένα δυσχερές περιβάλλον;

ΑΠ.«Αρετές. Υπέροχη λέξη. Περιγράφει 238 δυνατότητες ενός ανθρώπου που παρουσιάζονται στις θείες γραφές, ερμηνεύουν την ηθική αριστεία. Σε ότι αφορά στην Κάλυμνο, οι ιστορικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές και οι αρετές του τοπίου, ίσως είναι εκατοντάδες, όντως.

Στην Κάλυμνο, το νησί της σπογγαλιείας που έχει εκλείψει, λειτουργούν τρία μουσεία γι’ αυτήν και ένα σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο. Γι’ αυτό, ίσως θα ήταν ενδιαφέρον και χρήσιμο συνάμα, να εξεταστούν οι δυνατότητες αναγέννησής της, αλλά και να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι ευκαιρίες ανάδειξης αυτής της ιστορίας, μέσα από τη συνεχή παρουσίαση και λειτουργία των μουσείων αυτών στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Εάν δεν κάνω λάθος, υπήρξε ένα ζήτημα με τη στελέχωση και το ωράριο λειτουργίας ενός εκ των μουσείων.

Η Κάλυμνος, τόπος παγκόσμιας συνάντησης αναρριχητών, αλλά και καταδύσεων. Δυνατότητες που αξιοποιούνται ήδη από τους αρμοδίους, διαχρονικά και αξιέπαινα, με τυχόν μικροπροβλήματα βέβαια που μπορεί να υπάρχουν πάντοτε. Αναρριχήσεις σε πανύψηλα βράχια και καταδύσεις σε ναυάγια και μαγευτικά σπήλαια. Αυτά, πέραν όλων των όλων, του φυσικού πλούτου, της γαστρονομίας κ.τ.λ., μπορούν να προσδώσουν στην Κάλυμνο, μοναδική ανάπτυξη του ενναλακτικού τουρισμού, συνδράμοντας πολλαπλώς στο νησί.

Η Κάλυμνος του Αγίου Σάββα. Η Κάλυμνος της θρησκείας, του πολιτισμού, του φυσικού κάλλους, των ανθρώπων, του αθλητισμού, των διακρίσεων. Μέσα σε ένα μόλις χρόνο, μέτρησε αμέτρητες διακρίσεις, τις οποίες μάλιστα εξήραμε, γιατί τιμούν τους ανθρώπους που τις πέτυχαν, την Κάλυμνο, τα Δωδεκάνησα, την Ελλάδα.

Οι νέου σπουδαστές της Καλύμνουν, που κατάφεραν να εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, οι μαθητές που διακρίθηκαν σε μαθητικούς διαγωνισμούς.Η 16χρονη Μαρία Μαγκούλια, πουκατέκτησε την 2η θέση στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου. Η αξιέπαινη προσπάθεια του προπονητή και αθλητή Μιχάλη Γλυνάτση, των κολυμβητριών και των κολυμβητών του Ναυτικού Ομίλου Καλύμνου, που έλαβαντριάντα έξι (36) μετάλλια. Η σύσταση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου, της οποίας είμαι ιδρυτικό μέλος, το σπουδαίο έργο της ΈνωσηςΚαλυμνίων Αττικής και Ρόδου, που συνέδραμε στην άρση της ακτοπλοϊκής απομόνωσης της Καλύμνου και πολλά ακόμη. Όλα, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Αυτή είναι η Κάλυμνος, που θέλει και μπορεί».

ΕΡ. Ενασχολείστε με τα κοινά από διαφορετικά και κοινά μετερίζια. Διεκδικείται τη ψήφο του Δωδεκανησιακού λαού και κατ’ επέκταση των Καλυμνίων. Γιατί πιστεύεται πως οι κάτοικοι της Καλύμνου, θα έπρεπε να σας επιλέξουν, να σας στηρίξουν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές;

ΑΠ.«Πολιτεύομαι στα Δωδεκάνησα με τη ΝΔ, πιστεύω στις αρχές και στις αξίες της παράταξής μας, πιστεύω όμως, και στους ανθρώπους. Γι’ αυτούς εργάζομαι, με όσες δυνάμεις έχω στην παρούσα φάση, και γι’ αυτούς θα εργαστώ και εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Εμείς, μιλάμε με πράξεις, με έργα. Αυτό το έργο, οι δράσεις, οι πράξεις, είναι αναρτημένες στην επίσημη σελίδα μας www.sdrakos.net και εκεί μπορούν οι πολίτες να δουν, να διαβάζουν και να κρίνουν το γιατί.

Εμείς, υπηρετούμε τα Δωδεκάνησα, τους νησιώτες. Αυτός είναι ο στόχος και ο απώτερος σκοπός μας, κανένας άλλος. Η πολιτική να είναι λειτούργημα υπέρ της υπηρέτησης της Δημοκρατίας και της ανάπτυξης.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και για τη δυνατότητα που μου δίνεται ουσιαστικά να επικοινωνήσω με τους απανταχού Καλυμνίους της γης».

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ