Ο Στέφανος Δράκος μιλάει στην “ΠΡΟΟΔΟ” για το στοίχημα της νέας γενιάς

Για τους λόγους που τον οδήγησαν να είναι υποψήφιος µιλά στη συνέντευξή του ο Στέφανος ∆ράκος. Εξηγεί γιατί επέλεξε την παράταξη του Στράτου Καρίκη, µιλά για το στοίχηµα της νέας γενιάς πολιτικών και στέλνει µήνυµα στους δηµότες λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες.

STEFANOS DRAKOS PROODOS

– Κύριε ∆ράκο, θα ήθελα να ξεκινήσουµε τη συνέντευξη από την απόφασή σας να ασχοληθείτε ενεργά µε την τοπική αυτοδιοίκηση. Σε µια περίοδο που η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιµετωπίζει πολλά προβλήµατα και όσοι την υπηρετούν, δοκιµάζονται, εσείς αποφασίσατε να είστε υποψήφιος δηµοτικός σύµβουλος. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;

Η απόφασή µου να συµµετάσχω στα κοινά, θέτοντας υποψηφιότητα µε την παράταξη του υποψηφίου δηµάρχου Ρόδου Στράτου Καρίκη «Ροδίων Όραµα», ήταν σίγουρα δύσκολη, κρίνοντας βάσει και της καταστάσεως που επικρατεί σήµερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η θέλησή µου όµως, να µετέχω στην εκλογική διαδικασία, προκειµένου εφόσον µε τιµήσουν οι πολίτες να αγωνιστώ ώστε η Ρόδος να λάβει τη θέση που της αρµόζει, ήταν κατά πολύ µεγαλύτερη από τη φοβία ίσως που θα µπορούσα να νιώσω, για τις δυσκολίες που υπάρχουν, τόσο στην εύρυθµη λειτουργία των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και από την τυχόν αρνητική αντιµετώπιση από τους πολίτες, που δικαίως σε ένα µεγάλο βαθµό έχουν απαξιώσει τη λειτουργία των θεσµών και τη δράση των εκπροσώπων τους. Σταθµίζοντας τα «αρνητικά» µε τα θετικά, αντιλήφθηκα αυτό που θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο για όλους µας. Αντί να κρίνουµε τους εκπροσώπους µας, να αρχίσουµε να κρίνουµε τους ίδιους µας τους εαυτούς, ώστε εµείς, πρώτοι, να παλέψουµε προκειµένου να επιτύχουµε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα για µας και τα παιδιά µας. Ναι, κ. Φώτη, έχετε απόλυτο δίκαιο, οι δυσκολίες είναι πολλές, αλλά θα είναι ακόµη περισσότερες στο µέλλον, εάν όλοι εµείς δεν αποφασίσουµε να γίνουµε συνδιαµορφωτές των εξελίξεων.

– Γιατί επιλέξατε τον Στράτο Καρίκη και το «Ροδίων Οραµα»;

Όταν επιθυµείς πραγµατικά να προσφέρεις σε αυτό το νησί οφείλεις αν µη τι άλλο να επιλέξεις ως επικεφαλής έναν άνθρωπο που θα έχει τα ίδια όνειρα µε ‘σένα, τα ίδια σχέδια, τους ίδιους στόχους, τους ίδιους «καθαρούς» λογαριασµούς. Ο Στράτος Καρίκης, είναι σίγουρα ένας έντιµος άνθρωπος, ένας ειλικρινής πολιτικός, που εκπροσώπησε, εκπροσωπεί και θα συνεχίσει να εκπροσωπεί τους πολίτες, µε την ίδια άµεµπτη ηθική και ειλικρίνεια. Ο Στράτος Καρίκης και ο Στέφανος ∆ράκος συµπορεύονται, είναι µέλη µίας µεγάλης οικογένειας, του Οράµατος των Ροδίων, για την επιστροφή της αίγλης στο νησί της Ρόδου, των Ιπποτών, του ήλιου και της θάλασσας, της ανάπτυξης και της προόδου. Της ισότιµης συµµετοχής και της ισόρροπης ανάπτυξης.

Πρόοδος

– Αντιπροσωπεύετε τη νέα γενιά πολιτικών, αυτή τη γενιά στην οποία πολλοί έχουν επενδύσει προσδοκώντας σε αυτό που λέγεται από στόµα σε στόµα «να αλλάξει κάτι» στο πολιτικό σκηνικό. Ποια λάθη δεν θα πρέπει να επαναλάβει η νέα γενιά πολιτικών;

Αποτελεί τιµή για ‘µένα να εκτιµάται ότι αντιπροσωπεύω τη νέα γενιά πολιτικών, πάνω στην οποία οι πολίτες εµπιστεύονται την τύχη του τόπου µας. Αυτό όµως, καταλαβαίνετε ότι αποτελεί και µεγάλη ευθύνη, τόσο απέναντι στους πολίτες, όσο και απέναντι σε ‘µάς τους ίδιους, που οφείλουµε να σταθούµε αντάξιοι, όχι µόνο των προσδοκιών τους, αλλά και του πήχη που έχουµε θέσει, αποφασίζοντας να συµµετάσχουµε στα κοινά. Η νέα γενιά πολιτικών, όπως την χαρακτηρίζετε εσείς, η νέα γενιά πολιτών, όπως θα την αποκαλούσα εγώ, οφείλει να παραµείνει αληθινή και ειλικρινής, απέναντι στους πολίτες και στον ίδιο της τον εαυτό. Οφείλει να σκύψει πάνω στα προβλήµατα της Ρόδου και να πατάξει κάθε µορφής εξάρτηση, όπως αυτή παρουσιαζόταν µέχρι σήµερα. Έχει χρέος και φέρει βαρύ φορτίο για την επόµενη µέρα. Υποχρεούται να µην παραστάνει ότι ακούει τους πολίτες, αλλά να το κάνει. Οφείλει να µην ισχυρίζεται ότι προσπαθεί για την ανάπτυξη της Ρόδου, αλλά να το πράττει.

– Γιατί θα πρέπει οι δηµότες να επιλέξουν τον Στράτο Καρίκη και κατ’ επέκταση γιατί θα πρέπει να ψηφίσουν εσάς;

Η επιλογή ανήκει στους δηµότες και η δύναµη βρίσκεται στα χέρια τους. Εµάς µιλούν οι πράξεις µας, τα έργα µας, η δράση µας. Το γιατί θα πρέπει να επιλέξουν εµάς οι πολίτες θα το κρίνουν οι ίδιοι, κοιτώντας µας στα µάτια. Εκεί όπου καθρεφτίζεται η δική µας αλήθεια, η πραγµατική αλήθεια. Εκεί όπου χωρούν µόνο καθαρές σκέψεις και ειλικρινείς προθέσεις. ∆εν θα πω εγώ γιατί πρέπει να µας ψηφίζει ο κόσµος, σε τι διαφέρουµε και τι µπορούµε να κάνουµε. Θα µας κρίνουν οι πολίτες αυτού του νησιού, είµαστε στη διάθεσή τους, αυτοί έχουν τον τελικό λόγο. Εµείς έχουµε πρόγραµµα, σχέδιο, θέληση και Όραµα, το έχουµε παρουσιάσει και περιµένουµε την ετυµηγορία του, έχοντας απόλυτη εµπιστοσύνη στην κρίση του.

– Πού θα πρέπει κατά την άποψή σας να εστιάσει η νέα δηµοτική αρχή από την επόµενη κιόλας ηµέρα;

Η νέα δηµοτική αρχή έχει να επιτελέσει ένα δύσκολο έργο. Θα πρέπει να αντιµετωπίσει τις παθογένειες του παρελθόντος και να δροµολογήσει την υλοποίηση ενός πρωταγωνιστικού σχεδίου για το νησί. Θα πρέπει να αντιµετωπίσει άµεσα τα ζητήµατα της καθηµερινότητας και να δροµολογήσει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήµατα που απασχολούν τον τόπο, θέτοντας περαιτέρω σε εφαρµογή ολοκληρωµένο σχέδιο ανάπτυξης. Καθαριότητα, ανάπλαση πάρκων, πράσινο, δηµοτικός φωτισµός, θα πρέπει να αποτελούν τις καθηµερινές υποχρεώσεις της νέας δηµοτικής αρχής, ενώ θα πρέπει να προωθηθεί ολοκληρωµένη διαχείριση των προβληµάτων που παρουσιάζονται σε ότι αφορά στην ύδρευση και την αποχέτευση. Επιβάλλεται ο δήµος της Ρόδου να παίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση του ροδιακού τουρισµού και να σχεδιάσει οικονοµικές πολιτικές που θα επιφέρουν την άνθηση του νησιού σε όλα τα επίπεδα.

– Τι θα θέλατε να πείτε στους δηµότες λίγο πριν κληθούν να επιλέξουν τον επόµενο δήµαρχο;

Ότι κρατούν την τύχη του τόπου τους στα χέρια τους. Ότι δεν θα πρέπει να ψηφίσουν βάσει ορισµένων υποχρεώσεων που µπορεί να έχουν ή συγγενικών σχέσεων που διατηρούν, αλλά σκεπτόµενοι ότι θα πρέπει επιτέλους να εκπροσωπηθούν από άξιους και άριστους ανθρώπους. Νοµίζω όµως, ότι ο λαός της Ρόδου δεν χρειάζεται υποδείξεις και ειδικά από εµας.

Εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ποιον και γιατί θα πρέπει να τον επιλέξουν και η ετυµηγορία του, όποια και εάν είναι, θα είναι σεβαστή. Η κρίση τους άλλωστε, διαχρονικά, έχει αποδειχθεί αλάνθαστη.

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Πρόοδο” στις 14 Μαΐου 2014