“Προσπάθεια όλων μας η προώθηση της αξιοκρατίας”

Κύριε Δράκο,

Αναγγείλατε πριν από μερικές μέρες την υποψηφιότητά σας για την θέση του Προέδρου της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, όποτε κι αν γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές.

Κάποιοι είπαν ότι ο Στέφανος Δράκος βιάζεται και βάζει ψηλά τον πήχη. Εσείς; Τι λέτε;
Στέφανος Δράκος
Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων οδήγησε στον μετασχηματισμό των πολιτικών δεδομένων έχοντας ως κυρίαρχο συστατικό την απαξίωση του ίδιου του Πολιτικού Συστήματος. Τα νέα κοινωνικά χαρακτηριστικά οδήγησαν στην αμφισβήτηση του ρόλου των κομμάτων με αποτέλεσμα την αύξηση δυνάμεων που αποκλίνουν της δημοκρατίας. Εκτιμώ ότι η εποχή που διανύουμε αποτελεί την καμπή του Πολιτικού Συστήματος και είμαστε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της επόμενης μέρας όχι μόνο για την πολιτική αλλά και για την ίδια την κοινωνία. Τα δεδομένα αυτά από μόνα τους τοποθετούν τον πήχη  πολύ ψηλά για όποιον αγωνιά για τον τόπο του και μπαίνει στην διαδικασία να εκτεθεί. Πιστεύω ότι η παράταξη μας αποτελεί σήμερα την βάση του δημοκρατικού πολιτεύματος και οφείλουμε όλοι να την στηρίξουμε. Νοιώθω μεγάλη τιμή που κάτω από τέτοιες συνθήκες είμαι συνοδοιπόρος στην πορεία των εσωκομματικών εκλογών με ιστορικά στελέχη που χαρακτηρίζονται για το ήθος τους και την προσφορά στην παράταξη αλλά και με νεότερα που δίνουν την δυναμική που απαιτεί η κοινωνία. Προσωπικός μου στόχος είναι η στήριξη στο κόμμα μου και η προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών που θα επιτρέψουν την αξιοκρατία έτσι ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε στα θεμέλια της Ελλάδας του αύριο. Η οποιαδήποτε θέση για μένα δεν αποτελεί αυτοσκοπό.

 Ποιος είναι ο Στέφανος Δράκος;

 Τελειώνοντας το σχολείο και επιτυγχάνοντας στις πανελλήνιες εξετάσεις πέρασα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου και ολοκλήρωσα τις σπουδές του Πολιτικού Μηχανικού. Ακολούθησαν οι μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της υπολογιστικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο του Swansea στην Ουαλία δίπλα στο καθηγητή G. Pande με αντικείμενο την ανάπτυξη καταστατικών νόμων τεχνητής νοημοσύνης, οι μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των Οικονομικών μαθηματικών στο τμήμα εφαρμοσμένων μαθηματικών του πανεπιστημίου του York με αντικείμενο τον σχεδιασμό χρηματοοικονομικών παραγώγων με κατανομές που καλύπτουν απροσδόκητα οικονομικά γεγονότα, η αναγόρευση μου σε Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης μετά την ολοκλήρωση της διδακτορικής μου διατριβής στον χώρο των πεπερασμένων στοιχείων συζευγμένων προβλημάτων. Εργάστηκα ως σύμβουλος μελετητής  έργων μεγάλης κλίμακας όπως π.χ το μετρό της Αθήνας, σε κατολησθητικά φαινόμενα σε όλη την Ελλάδα, σε ειδικές θεμελιώσεις κτλπ. Παράλληλα έχοντας συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού συμμετείχα στην ανάπτυξη ερευνητικών λογισμικών στον χώρο της υπολογιστικής γεωμηχανικής. Τα τελευταία χρόνια η εταιρία μου δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην ανάπτυξη πρωτότυπου κώδικα υπολογιστικής μηχανικής  σε μεγάλες φίρμες του εξωτερικού ενώ παράλληλα αναλαμβάνει την κατασκευή έργων κυρίως οδοποιίας και θεμελιώσεων. Υπήρξα κριτής στο επιστημονικό περιοδικό Computer & Geotechnics και συνδιοργανωτής των τριών παγκόσμιων συνεδρίων Computational Geomehanics. Η συμμετοχή μου στα κοινά ξεκίνησε το 1992 συμμετέχοντας στην φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ στην συνέχεια το  1998 με την εκλογή στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου των Ελλήνων της Βόρειο Ανατολικής Αγγλίας, το 2006 εκλέχτηκα με την παράταξη της Ν.Δ ως γραμματέας της αντιπροσωπείας του Τεχνικού επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Δωδεκανήσου, και το 2009 ως πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Δωδεκανήσου. Το 2010 μαζί με μια ομάδα νέων ανθρώπων θέλοντας να στηρίξουμε την νέα προσπάθεια που ξεκινούσε η παράταξη μας λάβαμε μέρος στις εσωκομματικές εκλογές όπου τελικά και εκλέχτηκα στην θέση του προέδρου της ΤΕ Ρόδου. Σήμερα για τους λόγους που σας ανέφερα προηγουμένως θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των στελεχών της παράταξης μου για την θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ.

 

 

Ο Τάκης Μιχαήλου, ο εν ενεργεία πρόεδρος και σίγουρα «αντίπαλός» σας στις κομματικές εκλογές, δήλωσε πρόσφατα ότι ο ίδιος δεν θα λειτουργούσε έτσι. Αν δηλαδή πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ,  Μηνάς Νικολάου ήθελε εν νέου να ανανεώσει τη θητεία του, ο ίδιος δεν θα έβαζε εκ νέου υποψηφιότητα. Τι απαντάτε σε αυτό;

 

Χαίρομαι που μου δίνεται την ευκαιρία να πω δύο κουβέντες για τον Μηνά τον Νικολάου αφού είναι ένας άνθρωπός που εκτιμώ ιδιαίτερα. Ο κ. Νικολάου υπήρξε ένας από τους πιο πετυχημένους προέδρους ΝΟΔΕ και κατά την διάρκεια της θητείας του στεγάστηκαν κάτω από την ομπρέλα της Νομαρχιακής Επιτροπής η ΤΕ Ρόδου η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δημιουργώντας τις συνθήκες συνοχής που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του κόμματος στο Νομό και μάλιστα για ένα περίπου χρόνο φιλοξένησε σε δικό του χώρο την σημερινή Νομαρχιακή. Η παράταξη της ΝΔ αποτελεί σήμερα τον πυλώνα της δημοκρατίας και αυτό είναι κάτι που την χαρακτηρίζει σε όλα τα επίπεδα. Από τις τοπικές οργανώσεις τις νομαρχιακές επιτροπές μέχρι και τους εκπροσώπους μας στο κοινοβούλιο. Η δημιουργία ψευτοδιλημμάτων που καταστρατηγούν τις δημοκρατικές διαδικασίες δημιουργούν συνειρμούς που παραπέμπουν σε οργανώσεις που αποκλίνουν της δημοκρατίας. Οφείλουμε όλοι μας να προστατέψουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς και να γίνουμε το παράδειγμα για την απελευθέρωση των υγειών δυνάμεων της κοινωνίας.

 

 

Λειτουργεί στις μέρες μας αυτό που λέμε κομματικός μηχανισμός; Είσαστε εν ενεργεία πρόεδρος της Τοπικής Πόλεως Ρόδου κι έχει σημασία η άποψή σας. Ποιος είναι ο ρόλος των επιτροπών αυτών άραγε στις μέρες μας;

 

Οι Τοπικές Οργανώσεις αποτελούν τα κύτταρα του κόμματος και οφείλουν να εξελίσσονται με τους ρυθμούς της κοινωνίας. Ζούμε σε μια εποχή που η ίδια η κοινωνία είναι επιταχυνόμενη. Παλιότερα για να διαβάσει κανείς ένα γράμμα μπορεί να χρειαζόταν και δέκα μέρες μέχρι να το λάβει. Σήμερα για να διαβάσεις 10 email ίσως να χρειάζονται λιγότερο από 1 λεπτό. Έχοντας λοιπόν στο μυαλό μας τις πραγματικές συνθήκες της κοινωνίας προσπαθήσαμε κατά την θητεία μας να ανοίξουμε την οργάνωση σε όσο περισσότερα μέλη μπορούσαμε μέσω των νέων τεχνολογιών έτσι ώστε να γίνουμε κοινωνοί της πολιτικής που εξέφραζε ο Πρόεδρος μας και η παράταξη. Η προσπάθεια αυτή έγινε σε μια περίοδο όπου υπήρχε έντονη αμφισβήτηση μετά την ήτα του 2009 ενώ ταυτόχρονα υπήρχε έντονη η ανάγκη να πείσουμε την κοινωνία για αυτά που πιστεύαμε σαν κόμμα με σκοπό την ανατροπή της εγκληματικής κυβέρνησης Παπανδρέου. Οι τοπικές οργανώσεις έχουν δώσει αγώνες ακόμα και στο πεζοδρόμιο για να υπερασπιστούν την ιδεολογία τους. Αυτό σήμερα μπορεί να μην συμβαίνει αφού οι μάχες δίνονται με τα σύγχρονα μέσα. Παρόλα αυτά οι Τοπικές οργανώσεις αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της κοινωνίας και του κόμματος και οφείλουν να λειτουργούν ως αμφίδρομοι αγωγοί ιδεών.

 

 

 

Η πολιτική και να ασχολείται τελικά κάποιος με τα κοινά τι είναι; Μεράκι; Μικρόβιο; Υποχρέωση; Τι ακριβώς κατά την δική σας εκτίμηση;

 

Εκτιμώ ότι σήμερα γεννιέται η Νέα Ελλάδα. Βιώνουμε την απαρχή μιας νέας εποχής και έχουμε την δυνατότητα να γίνουμε συνδιαμορφωτές των νέων παραμέτρων του Πολιτικού Συστήματος. Οφείλουμε όλοι μας να δούμε αυτό που έρχεται σαν το περιβάλλον που θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας με συνθήκες αξιοκρατίας και των αρχών έχουν διδάξει οι μεγάλοι δάσκαλοι της Ελλάδας. Η πολιτική λοιπόν θεωρώ ότι είναι υποχρέωση και κυρίως των νέων γιατί το αύριο αφορά τους ίδιους και δεν θα πρέπει να απέχουν από την διαμόρφωση του.

 

 

Ένας, πέντε, τρεις ή τέσσερις δήμοι στο νησί της Ρόδου;

 

Το 2010 κάτω από συνθήκες πραγματικής κατάρρευσης οδηγηθήκαμε ίσως στην πιο μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση του τόπου, δίχως να υπάρχουν τα εφόδια και απαραίτητες δομές για να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο. Έχοντας βιώσει όλοι μας την αποτυχία της αρχιτεκτονικής αυτής δημιουργούνται σήμερα ερωτήματα για τον βέλτιστο αριθμό των δήμων του νησιού. Υπήρξαν προτάσεις από το 2010 σχετικά με τον αριθμό χωρίς όμως κάποια τεκμηρίωση που να εγγυάται το βέλτιστο για το καλό του τόπου. Ο Καλλικράτης απέτυχε στο επίπεδο των θεσμών, αφήνοντας έξω την οικονομική κρίση πιθανών και τα πρόσωπα. Αυτό που απαιτείται σήμερα ανεξάρτητα από τον αριθμό των δήμων είναι να διασφαλιστούν οι θεσμοί έτσι ώστε οι δημοτικές υπηρεσίες να φτάσουν στον τελευταίο κάτοικο και το πλαίσιο της ενιαίας διαχείρισης της ενέργειας του νερού και των απορριμμάτων.

 

 

Υπάρχουν άραγε κάποιοι και στο κόμμα της  Νέας Δημοκρατίας, που το θυμούνται όταν πλησιάζουν εκλογές ή όταν θέλουν να στηριχθούν και να υποστηριχθούν οι ίδιοι; Κι αν ναι πως θα τους χαρακτηρίζατε;

 

Η Νέα Δημοκρατία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου τα τελευταία περίπου 40 χρόνια. Αυτό που την χαρακτηρίζει είναι η βάση και τα στελέχη της που ακόμα και σε δύσκολες εποχές αποτελούν την κρίσιμη εκείνη μάζα που δίνει την δυνατότητα στην παράταξη να αντέξει σε περιόδους που το πολιτικό κλίμα ωφελεί άλλα κόμματα. Όταν τα δεδομένα αλλάζουν και δημιουργείται δυναμική ανόδου, είναι λογικό να συγκλίνουν ωφελιμιστικά και άτομα που δεν έχουν καμία ιδεολογική ταύτιση με το κόμμα. Η ΝΔ όμως πιστεύω ότι έχει τα αντανακλαστικά και τα φίλτρα που απαιτούνται για να αποβάλει οτιδήποτε είναι αντίθετο με το καλό του τόπου.

 

Είσαστε ευχαριστημένος με την πολιτική που ασκείται σήμερα σε κεντρικό επίπεδο; Αφουγκράζεστε φαντάζομαι το τι βιώνει ο μέσος πολίτης, ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο έμπορος και ο επαγγελματίας κι εδώ στη Ρόδο.

 

Είναι γεγονός ότι η κοινωνία έχει σηκώσει όλο το βάρος της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας μέχρι κα σήμερα. Η ΝΔ ανέλαβε το τιμόνι της χώρας σε μια περίοδο που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την μεταπολεμική με χαρακτηριστικό στοιχείο της πολιτική αστάθεια και την αδυναμία χρηματοδότησης βασικών αναγκών του κράτους. Μετά από ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση έχει καταφέρει να πετύχει σε σημαντικά επιτεύγματα σε μακροοικονομικό κυρίως επίπεδο και συμφωνίες γεωπολιτικού χαρακτήρα που μεταβάλουν τον χαρακτήρα της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Παρόλα αυτά η διάχυση των επιτευγμάτων αυτών στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς κάτι που δεν είναι αρκετό για να γίνου αισθητά. Όμως πιστεύω ότι η πορεία έχει αλλάξει και έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις ανάκαμψης.

 

 

Ποια είναι η αξιολόγησή σας για την πολιτική που ασκείται σε τοπικό επίπεδο; Και σε επίπεδο δήμου και σε επίπεδο Περιφέρειας;

 

Η τελευταία τριετία αποτέλεσε πραγματικό τροχοπέδη στην πορεία του τόπου μας. Η περιοχή μας έχει χαρακτηριστικά τα οποία μας δίνουν την δυνατότητα να είμαστε αν όχι ουδέτεροι τουλάχιστον να έχουμε τον μικρότερο βαθμό συσχέτισης με την οικονομική κατάσταση της υπόλοιπης Ελλάδας. Η αποτυχία διαχείρισης  του Καλλικράτη σε επίπεδο δήμου και οι ήττες δίχως μάχη σε επίπεδο Περιφέρειας σε θέματα που δημιούργησαν καθεστώς αδικίας για την Δωδεκάνησο συνθέτουν την ανάγκη αλλαγής των προσώπων που ευθύνονται για τα σημερινά δεδομένα.

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Ροδιακή”

στις 20 Οκτωβρίου έτους 2013