Στέφανος Δράκος: Η εορτή του πολιούχου, διδάσκει στον άνθρωπο να τιμά…

Δρ Στέφανος Δράκος

Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ

Πολιτευτής Δωδεκανήσου ΝΔ

Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου


Δωδεκάνησα, 14 Νοεμβρίου 2016

Στέφανος Δράκος: Η σημερινή εορτή του πολιούχου Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, διδάσκει στον άνθρωπο να τιμά και να προασπίζεται την αληθινή, βαθειά και ειλικρινή του πίστη

«Ειλικρινή πίστη, αφοσίωση, αποφασιστικότητα, χαρακτηριστικά που διέκριναν τον Άγιο Κωνσταντίνο τον Υδραίο, πολιούχο της Ρόδου, τον οποίον τιμάμε σήμερα. Χαρακτηριστικά που διαχρονικά, αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειλικρίνειας, της αφοσίωσης, της πίστης.

«Τὸν λαμπρὸν γόνον Ὕδρας καὶ τῆς Ῥόδου τὸ καύχημα, καὶ Νεομαρτύρων τὸ κλέος, Κωνσταντῖνoν τιμήσωμεν, ἐν ὕμνοις καὶ ᾠδαῖς πνευματικαῖς, τὴν μνήμην ἐκτελοῦντες τὴν αὐτοῦ, ἵνα λάβωμεν πλουσίαν τὴν ἀμοιβήν, παρὰ Θεοῦ κραυγάζοντες· δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ ἐνισχύσαντι, καὶ ἐν ὑστέροις καιροῖς σε στεφανώσαντι», σημειώνεται στο απολυτίκιον του Κωνσταντίνου Υδραίου, που στάθηκε με πίστη και αφοσίωση μπροστά τον Τούρκο τότε διοικητή της Ρόδου και ομολόγησε τη Χριστιανική του πίστη, χωρίς να υποκύψει έναντι θανάσιμων βασανιστηρίων, αλλά ακόμη και έναντι της αποφάσεως δια τον απαγχονισμό του.

Η σημερινή εορτή, μέρα μνήμης και περισυλλογής, για τον άνθρωπο, που διδάσκεται να τιμά και να προασπίζεται την αληθινή, βαθειά και ειλικρινή του πίστη, όσα αγαπά και όσα πρεσβεύει. Η σημερινή εορτή, διδάσκει στον άνθρωπο, να μη διστάζει ακόμη και μπροστά στο θάνατο, για το αληθινό, το δίκαιο, το ενάρετο.

Ο Κωνσταντίνος, έγινε Χασάν, είδε τη μητέρα του να του κλείνει την πόρτα κατάμουτρα, αρνούμενη να δεχτεί εάν γιό «διαφορετικό» από εκείνον που γέννησε. Βασανίστηκε μέρα – νύχτα, επειδή τελικά ανακάλυψε μέσα του τη δύναμη να ομολογήσει την πίστη του στο Θεό. Στη φυλακή, η νύχτα έγινε μέρα και ουράνιο φως τον ελευθέρωσε από τα δεσμά.

«Χασάν μπέη», είπε, «είμαι ο άλλοτε υπηρέτης σου Κωνσταντίνος από την Ύδρα, που με δόλο με κάνατε μουσουλμάνο. Σου επιστρέφω τη ψεύτικη θρησκεία σου και σου λέγω ότι είμαι Χριστιανός και Χριστιανός θα πεθάνω».

Με βαθιά πίστη, ειλικρίνεια και αγάπη, οφείλουμε να πορευόμαστε. Έλληνες και Δωδεκανήσιοι, Ρόδιοι, οφείλουμε, παρά τις καθημερινές δυσκολίες, τις υπαρκτές αντιξοότητες, ακόμη και τα σύγχρονα βασανιστήρια, να πορευόμαστε με ακλόνητη πίστη και θάρρος, διαφυλάσσοντας τις αρετές που μας κληροδότησε η Χριστιανοσύνη. Αρετές, όπως η πίστη, η αφοσίωση, η αγάπη.

Χρόνια πολλά σε όλους όσοι γιορτάζουν σήμερα.

Χρόνια πολλά στους Ροδίτες και τις Ροδίτισσες, στους Δωδεκανήσιους.

Χρόνια πολλά στη μνήμη του πολιούχου της Ρόδου, Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου».

 


Πολιτικό Γραφείο: Αμερικής 43, Ρόδος, Δωδεκάνησα

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2241026589

Email: stefanos.drakos@gmail.com

Ιστοσελίδα: http://sdrakos.netFB: Στέφανος Δράκος