Στέφανος Δράκος: Να βάλουμε τα Δωδεκάνησα πάνω από συμφέροντα και “παρεάκια”

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για τα όσα διαδραματίζονται σε εθνικό, διεθνές και τοπικό επίπεδο, παραχώρησε στη “Ροδιακή” ο πολιτευτής της Ν.Δ. στα Δωδεκάνησα κ. Στέφανος Δράκος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα πρόσφατα δραματικά γεγονότα της τρομοκρατικής δράσης στη Γαλλία, στο προσφυγικό, στα προβλήματα που βιώνουν τα νησιά μας, και βέβαια στη σημερινή διακυβέρνηση της χώρας.

Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΡΟΔΙΑΚΗ" - Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015

Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΡΟΔΙΑΚΗ” – Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015

-Η Ευρώπη παρακολουθεί σοκαρισμένη την πρωτοφανή μαζική δολοφονία στο Παρίσι. Με αφορμή και τα όσα έχουν αποκαλυφθεί για είσοδο μέρους των τζιχαντιστών, ως μεταναστών, από τη Λέρο, ποια είναι η θέση σας και το μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε;

«Το κίνημα του τζιχάν, απαρτίζεται από φανατικούς μουσουλμάνους, οι οποίοι επιθυμούν να αφανίσουν τον Χριστιανισμό, θρησκείες αντίθετες με τις δικές τους και άθεους. Πρόκειται για μία πιο «σύγχρονη» βιαιότερη μορφή της Αλ Κάϊντα. Η Ευρώπη οφείλει να δράσει άμεσα και καθοριστικά για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου αυτού κινδύνου.

Στη Γαλλία πέθαναν εκατοντάδες άνθρωποι άδικα, τραγικά. Αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν τεράστιο κίνδυνο που αφορά το σύνολο των πολιτών. Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, αδιαφορίας. Σήμερα, αύριο, κάτι ανάλογο είναι δυνατό να συμβεί στο σπίτι μας.

Οι Έλληνες σίγουρα, εκφράζουμε τη βαθιά οδύνη μας για το χαμό αυτών των ανθρώπων, αθώων ανθρώπων, αλλά πιστέψτε με, αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες, τα παιδιά μας.

Σε ό,τι αφορά στην είσοδο τζιχαντιστών – ως μεταναστών – από τη Λέρο, εάν αυτό επιβεβαιωθεί – διότι γνωρίζετε ότι οι έρευνες είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη – εκτιμώ πως είναι αρκετό για να γίνει αντιληπτό ότι το μεταναστευτικό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που έχει ανακύψει και θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ορθότερα.

Αυτοί οι άνθρωποι φέρονται να ταξίδεψαν από τη Λέρο, στην Κάλυμνο, στον Πειραιά και από εκεί στο Παρίσι. Σκόρπισαν το θάνατο χωρίς κανείς να αντιληφθεί το παραμικρό. Οι ευθύνες είναι μεγάλες».

-Στα βασικότερα προβλήματα των νησιών είναι αυτό του μεταναστευτικού. Πιστεύετε ότι υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί; Τι απαντάτε στους ανθρώπους της Κω, της Λέρου, της Καλύμνου, για τα «κύματα» μεταναστών και τη δημιουργία hotspots;

«Είναι σαφές, ξεκάθαρο, ότι τα λόγια, τα εύηχα, αλλά ανούσια λόγια, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

Θα μπορούσα να ασκήσω δριμεία κριτική στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και να αναφέρω μία σειρά από προτάσεις αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, όμως δεν είναι έτσι. Αυτή δεν είναι η πολιτική που μου ταιριάζει, η αδιέξοδη, η ανούσια, η πολιτική του φαίνεσθε. Είναι αλήθεια, το μεταναστευτικό είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που χρήζει καθοριστικών ενεργειών. Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί, αλλά δεν είναι και πρέπον να μη γίνεται τίποτα δια την αντιμετώπισή του.
Καθαρά, ειλικρινά, σαφέστατα.

Απαιτείται Ευρωπαϊκή λύση και στήριξη. Απαιτείται η δημιουργία hotspots (όπως τα τιτλοφόρησαν) στη πηγή του προβλήματος, δηλαδή στον πρώτο αποδέχτη των μεταναστών, όπως είναι η Τουρκία και όχι τα νησιά.

Απαιτείται η στήριξη των ανθρώπων που ειλικρινά προσπαθούν να σωθούν από τον πόλεμο, να σώσουν τις οικογένειές τους. Η Ελλάδα ήταν πάντα χώρα φιλοξενίας και αγάπης, αλλά υπάρχει αδήριτη ανάγκη ορθού χειρισμού των μεταναστών, με διαχωρισμό τυχόν τρομοκρατών, εγκληματιών κτλ.

Απαιτείται η προφύλαξη της εικόνας των νησιών και των κατοίκων τους, από την αθρόα προσέλευση προσφύγων».

-Πώς κρίνετε τη γενικότερη πολιτική και οικονομική πορεία που ακολουθεί η χώρα; Πως κρίνετε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ;

«Μπορεί να ακουστώ σκληρός, αναιδής, αυθάδης. Μπορεί το επικοινωνιακό προφίλ που κάποιοι θα προσπαθούσαν να μου «φορέσουν» να μη συνάδει με την απάντηση που θα σας δώσω. Παρόλα αυτά εκτιμώ ότι ήρθε η ώρα να πούμε ορισμένες αλήθειες.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, θα διεκδικήσει στην ιστορία τον τίτλο της πιο αποτυχημένης ίσως και επικίνδυνης κυβέρνησης της χώρα. Μπορεί ένα μέρος της κοινωνίας να τη στηρίζει ακόμη και ειλικρινά είναι σεβαστό, όμως, δεν είναι πια αποδεκτό να αρνείσαι να δεις την αλήθεια. Να κλείνεις τα μάτια σου μπροστά στο αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί η Ελλάδα μέσα σε μερικούς μήνες σε οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά θέματα.

Παίζουν με την παιδεία, αρνούνται τη θρησκεία, θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, ποδηγετούν την ιστορία.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εκμεταλλεύεται τη δικαιολογημένη – λογική αγανάκτηση των πολιτών, για να γιγαντωθεί κομματικά».

-Μετανάστες, εκπαίδευση, φόροι, τουρισμός. Ποια η μοίρα των Δωδεκανήσιων; Της ακριτικής Ελλάδας;

«Πολλά ερωτήματα μαζί. Θα προσπαθήσω να απαντήσω επιγραμματικά.

1) Για τους μετανάστες σας έχω ήδη καταθέσει συνοπτικά τις θέσεις μου.

2) Η εκπαίδευση στη χώρα αντιμετωπίζεται όπως ποτέ άλλοτε. Η νέα σχολική χρονιά άρχισε όχι με ελλείψεις δασκάλων, καθηγητών, αλλά με κίνδυνο ακόμη και να μην ανοίξουν δεκάδες σχολεία στα Δωδεκάνησα, εξαιτίας της υποστελέχωσης. Υπήρξαν σχολεία που δεν είχαν ούτε ένα δάσκαλο. Δεν μπορείς να παίζεις με τη χώρα. Δεν μπορείς να αρνείσαι στα παιδιά το δικαίωμα της μάθησης. Δεν μπορείς να εγκαταλείπεις την ακριτική Ελλάδα. Δεν σχολιάζω βέβαια ότι μετά από 20 χρόνια, ακόμη και τώρα που μιλάμε, δεν έχουν λειτουργήσει τα δημόσια ΙΕΚ, τινάζοντας στον αέρα την πορεία χιλιάδων σπουδαστών.

3) Φόροι, νομίζω σε αυτό το ερώτημα απαντά η επιλογή της συγκυβέρνησης να αρνηθεί στα Δωδεκάνησα το μοναδικό κεκτημένο τους για τη συνταγματικά κατοχυρωμένη νησιωτικότητα. Η συγκυβέρνηση, που δεν θα ψήφιζε κανένα μνημόνιο, κατήργησε σε μία νύχτα τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που ίσχυαν στο Αιγαίο.

4) Ο τουρισμός, παρά τις προσπάθειες θανάτωσής του, διότι περί αυτού πρόκειται, (γέμισαν τα νησιά μετανάστες, μας οδήγησαν τρεις φορές στις κάλπες, έκλεισαν τις τράπεζες, έφεραν τη χώρα ένα βήμα από την πτώχευση) ευτυχώς άντεχε. Δεν ξέρω βέβαια, για πόσο ακόμη.

Για τη μοίρα των Δωδεκανήσιων, που μου είπατε, η μοίρα μας είναι αυτή που επιλέγουμε να είναι. Εμείς επιλέγουμε τους εκπροσώπους μας, εμείς ψηφίζουμε. Ας ψηφίσουμε μία φορά ανθρώπους που θα συμπαραταχθούμε στο πλευρό τους και θα διεκδικήσουμε για τα Δωδεκάνησα αυτά που τους αξίζουν, ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Να βάλουμε τα Δωδεκάνησα, τους νησιώτες, πάνω από τα κόμματα, τα παρεάκια, τα συμφέροντα…».

-Οι άνθρωποι μπορούν να τα βγάλουν πέρα; Η απλήρωτη εργασία καλπάζει, η ανεργία αυξάνεται, οι λογαριασμοί – φόροι, οδηγούν σε αδιέξοδο, τώρα σχεδιάζονται πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών. Σε όλα αυτά δεν υπάρχει λύση;

«Γνωρίζω καλά τα όσα επισημαίνετε.

Προσωπικά δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Όταν με ρωτήσει κάποιος τι δουλειά κάνεις, δεν θα απαντήσω υπ. Βουλευτής ή Πολιτευτής ή Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου ή ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί κάποιος. Έχω επάγγελμα. Άλλο είναι η δουλειά και άλλο η πολιτική. Προσωπικά εργάζομαι για να ζήσω – όπως οι περισσότεροι φυσικά – για να πληρώσω τους λογαριασμούς μου. Και όχι, οι άνθρωποι είναι αδύνατο να τα βγάλουν πέρα, αδύνατο.

Μία οικογένεια δεν μπορεί πια ούτε να προμηθευτεί επαρκώς τα τρόφιμά της, όχι να πληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τα τέλη κυκλοφορίας, τον ΕΝΦΙΑ, να καλύψει τα έξοδα του παιδιού της ή των παιδιών της που είναι φοιτητές κτλ.

Σε ό,τι αφορά στο εάν υπάρχει λύση, ναι υπάρχει λύση. Δεν είναι λύση να παίρνεις το μοναδικό σπίτι που έχει ένας άνθρωπος και να τον πετάς στο δρόμο. Δεν είναι λύση να του κόβεις το ρεύμα ή το νερό. Δεν είναι λύση να δουλεύεις ως σύγχρονος δούλος, χωρίς καμία ανταπόδοση, αλλά αυτή η λύση σίγουρα δεν μπορεί να δοθεί από ανθρώπους που δεν έχουν σχέδιο, που δεν ασκούν πολιτική, αλλά λειτουργούν κατά περίπτωση ανάλογα με το πως θα εξελιχθούν οι καταστάσεις.

Προτάσεις μπορώ να σας καταθέσω και μάλιστα συγκεκριμένες, αλλά δυστυχώς θα πρέπει να μου αφιερώσετε όλη την έκδοση της εφημερίδας σας, διότι καταλαβαίνετε ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει από το αδιέξοδο σε δέκα γραμμές».

-Είστε ένας άνθρωπος που ανήκετε ιδεολογικά στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Πώς κρίνετε την εκλογική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανάδειξη του νέου Προέδρου; Έπρεπε να πάμε σε εκλογές, ενώ η χώρα αργοπεθαίνει…;

«Η Νέα Δημοκρατία ήταν αδήριτη ανάγκη να οδηγηθεί στις κάλπες.

Σήμερα, η αξιωματική αντιπολίτευση – ρόλος ο οποίος υπηρετείτε από τη ΝΔ – πρέπει να είναι συμπαγής, ενωμένη, ισχυρή με αρχηγό – ηγέτη.

Ναι, έπρεπε να προσέλθουμε στις κάλπες. Ναι, πρέπει να υπάρξει μαζική συμμετοχή και να εκλέξουμε ισχυρά το νέο Πρόεδρο και αυριανό Πρωθυπουργό.

Όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι είναι άξιοι και απευθύνονται ο καθένας εξ’ αυτών στο δικό του ακροατήριο και το αποτέλεσμα πρέπει να είναι σεβαστό την επόμενη μέρα από όλους, όποιος και εάν εκλεγεί.

Προσωπικά – για να σας προλάβω κιόλας – εκτιμώ ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας, μπορεί να εκφράσει την Ελλάδα του αύριο και να οδηγήσει τη χώρα σε δρόμο προόδου και ευημερίας, ωστόσο, δεν θα πω περισσότερα διότι δεν θέλω να επηρεάσω την απόφαση του εκλογικού σώματος, αλλά ούτε και να μειώσω τις άλλες υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί, για την ηγεσία του κόμματος. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους, όχι μόνο για το καλό της ΝΔ, αλλά για το καλό της χώρας».

-Κύριε Δράκο, εσείς ποια πορεία επιθυμείτε να ακολουθήσετε, ποια είναι τα σχέδια σας;

«Σήμερα, περίπου 2,5 χρόνια μετά από μία δύσκολη πορεία, διότι ξέρετε η πολιτική είναι μία αρένα με εξωτερικές, αλλά κυρίως εσωκομματικές μάχες, το μόνο που θέλω να πω, είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που ήταν και έμειναν δίπλα μου, που με στήριξαν, που με αγάπησαν, που με κατάλαβαν.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που μου στάθηκαν ακόμη και εάν τους ζητήθηκε να με «πουλήσουν», που με κράτησαν ακόμη και εάν αυτό σήμανε πως θα δεχόντουσαν τις «μαχαιριές» που προορίζονταν για μένα.

Προσωπικά, ελπίζω να με τιμήσει ο λαός της Δωδεκανήσου και να τον εκπροσωπήσω στη Βουλή των Ελλήνων. Ελπίζω, όχι να τους πείσω να με ψηφίσουν, αλλά να με τιμήσουν. Όμως, η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μένουμε μαζί με πίστη και με τη βοήθεια του Θεού, να προχωράμε το δρόμο μας, όποιος και εάν είναι.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Πηγή : Στέφανος Δράκος: «Η χώρα και τα νησιά μας χρειάζονται αλλαγή ρότας»