Στέφανος Δράκος: Στο βωμό της … εξουσίας και η α’ κατοικία

Δωδεκάνησα, 7 Ιουνίου 2016

Στέφανος Δράκος: Στο βωμό της … εξουσίας και η α’ κατοικία

Τα δίνουν όλα στις εισπρακτικές

Νομοθετείστε τώρα για την προστασία των πολιτών

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προεκλογικές της διαβεβαιώσεις, επιφέρει μία σειρά από δραματικές αλλαγές σε ότι αφορά στους δανειολήπτες, ακόμη και των δανείων που είναι συνδεδεμένα με α’ κατοικία με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ. Με την τροπολογία 468/30 της 1ης Ιουνίου 2016, που φέρει ως θέμα «Ρύθμιση θεμάτων σχετικά με τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ), τις Εταιρείες Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΑΑΔΠ) και τις σχετικές συμβάσεις», σφίγγει περαιτέρω τη θηλιά των δανειοληπτών, αφού δίδει το δικαίωμα σε Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από δάνεια και πιστωτές, δηλαδή σε εταιρίες διαχείρισης και εισπρακτικές, να αναλαμβάνουν την είσπραξη των οφειλομένων.

Σε μία περίοδο, που η πλειοψηφία των πολιτών αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της και τίθεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη πιστωτών και εισπρακτικών, η κυβέρνηση προσφέρει ουσιαστικά το τελειωτικό χτύπημα. Η παραπάνω τροπολογία δε, αφορά και σε δάνεια που έχουν χορηγηθεί ή θα χορηγηθούν με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και επιτρέπει ακόμη και την αύξηση επιτοκίων εξυπηρετούμενων δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου.

Η κυβέρνηση, ενώ όφειλε να προστατεύσει τουλάχιστον την α’ κατοικία των πολιτών, ενώ όφειλε να προχωρήσει σε μία σειρά από ευνοϊκότερες αλλαγές, προκειμένου να τηρήσει κατ’ ελάχιστο τις δεσμεύσεις της, ισοπεδώνει την Ελληνική οικογένεια και εγκλωβίζει τους Έλληνες δανειολήπτες. Κατά κοινή και ομολογούμενη μαρτυρία, ήδη οι πολίτες δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από εισπρακτικές εταιρίες, οι οποίες τους καλούν ακόμη και σε καθημερινή βάση, πιέζοντάς τους, να καταβάλλουν – σε ορισμένες περιπτώσεις – ακόμη και τυχόν υπόλοιπο που μπορεί να έχουν καθυστερήσει από την τρέχουσα δόση τους. Δε συζητάμε δε, για τις περιπτώσεις που ένας δανειολήπτης μπορεί να οφείλει μία, δύο, τρείς ή και παραπάνω δόσεις. Τότε η ζωή τους, μετατρέπεται σε ένα καθημερινό μαρτύριο. Προς τιμήν του, ο Δικηγορικός Σύλλογος, από το 2014, αποφάσισε την επιβολή αυστηρών πειθαρχικών ποινών ακόμη και σε δικηγόρους ή δικηγορικά γραφεία που μετέρχονται μεθόδους εισπρακτικών, προσθέτοντας συγκεκριμένη διάταξη στα πειθαρχικά παραπτώματα του Κώδικα Δεοντολογίας Δικηγόρων. Σήμερα όμως, με την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πιεστικότερες καταστάσεις, ακόμη και εάν μέχρι σήμερα ήταν ή παραμένουν συνεπείς, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Με τις ευλογίες της παρούσας κυβέρνησης, η πίεση που δέχονται οι δανειολήπτες, τους οποίους καλούν εισπρακτικές πρωί, μεσημέρι, βράδυ, ακόμη και σε καθημερινή βάση, υπενθυμίζοντάς τους, ότι πρέπει να πληρώσουν ακόμη και εάν δεν έχουν, δεν αυξάνεται απλώς, πολλαπλασιάζεται. Η ψυχολογική δε επιβάρυνση των πολιτών – πέραν των άλλων – έχει μελετητικά αποδειχτεί ότι επιβαρύνει την υγεία τους.

Η σημερινή κυβέρνηση, παρά τις τυμπανοκρουσίες της, δεν έμεινε … ασυγκίνητη μπροστά στο δράμα των πολιτών. Αποφάσισε να το δυσχεράνει (!) Σήμερα όμως, όσο είναι ακόμη νωρίς, αυτό πρέπει να αλλάξει. Η κυβέρνηση, δεν πρέπει απλά να νομοθετήσει μέτρα προστασίας των δανειοληπτών, αλλά οφείλει να εκσυγχρονίζει το ήδη υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας τους, όπως αυτό είχε ορισθεί στο άρθρο 4 του Νόμου 3758/2009, το οποίο είχε τροποποιηθεί με το άρθρο 36 του Νόμου 4038/2012. Οφείλουν άμεσα:

  1. Να προστατεύσουν την α’ κατοικία, έκαστου δανειολήπτη.
  2. Να προφυλάξουν τους πολίτες από κάθε τύπου εισπρακτική εταιρία.
  3. Να νομοθετήσουν πλαίσιο και να θέσουν όρους που θα αφορά στον τρόπο ενημέρωσης των δανειοληπτών, συμμορφώνοντας τις μεθόδους που μετέρχονται οι εισπρακτικές εταιρίες. Δεν είναι δυνατό, να τους καλούν σε καθημερινή βάση, ασκώντας τους ψυχολογική πίεση και τρομοκρατώντας τους και τέλος,
  4. Να προστατεύσουν τα δικαιώματα των πολιτών.

Εάν η κυβέρνηση του ψέματος και της απελπισίας, δε δύναται να προστατεύσει ούτε και τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, ας φύγει επιτέλους.

 

Δρ Στέφανος Δράκος

Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ

Πολιτευτής Δωδεκανήσου ΝΔ

Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου


Πολιτικό Γραφείο: Αμερικής 43, Ρόδος

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2241026589

Email: stefanos.drakos@gmail.com

Ιστοσελίδα: www.sdrakos.net

FB: Στέφανος Δράκος