Στ. Δράκος: Γεγονότα, όπως το ολοκαύτωμα Κάσου, στέρησαν ανθρώπινα σώματα και γέννησαν αθάνατες ψυχές

Κάσος, 7 Ιουνίου 2016

Στέφανος Δράκος: Γεγονότα, όπως το ολοκαύτωμα της Κάσου,

στέρησαν ανθρώπινα σώματα και γέννησαν αθάνατες ψυχές

Κάσος, ηρωικό νησί, ανθρώπων με ανδρεία.

Η Κάσος, μνημονεύει σήμερα, 7 Ιουνίου, τους αγώνες των ηρώων της, την ανδρεία τους, τη γενναιότητά τους, την αυτοθυσία τους. Μνημονεύει τους Κασιώτες και τις Κασιώτισσες, τους άνδρες και τις γυναίκες, τα παιδιά, που αγωνίστηκαν, μάτωσαν και θυσιάστηκαν για το νησί τους. Μνημονεύει τον ηρωισμό τους, την τόλμη τους, τους Κασιώτες αγωνιστές.

Εδώ στην ακριτική Ελλάδα, στην ηρωική Κάσο, την καπετάνισσα του Αιγαίου, 45 πλοία και 4.000 στρατιώτες, επέστρεψαν για να επιτεθούν και να αφανίσουν τους ήρωες του νησιού που φυλούσαν και φυλάττουν Θερμοπύλες. Των ανθρώπων εκείνων, που τόλμησαν να υψώσουν το ανάστημά τους και με γενναιότητα και παλικαριά, να δηλώσουν «παρών» στον αγώνα του Έθνους. Βομβαρδισμοί δύο ημερών, νέες αφίξεις πολεμικών κλιμακίων και οι Κασιώτες αγωνιστές με αρχηγούς τους Μάρκο Μαλιαράκη και Ιωάννη Γρηγοριάδη, είχαν έρθει αντιμέτωποι στις 7 Ιουνίου του 1824, με τη σφαγή. Η θανάτωση 2.000 ψυχών, η αιχμαλωσία 500 και η πώληση ακόμη 2.000 σε σκλαβοπάζαρα, ο τραγικός εκτιμώμενος απολογισμός.

Ημέρες όπως η σημερινή, επαναφέρουν στις μνήμες μας ότι είμαστε ένα έθνος ηρώων. Υπάρχουν στιγμές, κατά τις οποίες ο άνθρωπος καλείται να αποδείξει πως σημαντικότερα αγαθά και από την ίδια του τη ζωή, είναι υπαρκτά. Είναι οι στιγμές, που ο άνθρωπος γίνεται ήρωας και μετατρέπεται σε σύμβολο ενός ολοκλήρου λαού. Γεγονότα, όπως το ολοκαύτωμα της Κάσου, στέρησαν ανθρώπινα σώματα και γέννησαν αθάνατες ψυχές, οι οποίες έγιναν κορμός του Ελληνικού έθνους. Σε μία εποχή που δεχόμαστε συντονισμένη επίθεση αποδόμησης του Ελληνισμού, ημέρες σαν τη σημερινή, έχουν ιδιαίτερη αξία και πέραν των άλλων, λειτουργούν αφυπνιστικά.

Η Κάσος, είναι ένα ηρωικό νησί. Νησί αγωνιστών, νησί Ελλήνων. Ανθρώπων με μεγαλείο ψυχής, τόλμη κα σθένος, που σήκωσαν ηρωικά το λάβαρο της εξέγερσης, της επανάστασης, έχοντας ως μοναδική συντροφιά τους, την πίστη, την πατρίδα, την αγάπη τους για ελευθερία. Δίπλα τους, οι κάτοικοι της γειτονικής Καρπάθου, που μέχρι και σήμερα τους συντροφεύουν.

Τιμή και δόξα για την Κάσο της ανδρείας, των επαναστατών. Την Κάσο της λευτεριάς και της θυσίας.

«Χίλια κι αν κάμεις, Χουσεΐν, χίλια κι αν μας πουλήσεις,

εμείς του Τούρκου το σπαθί ‘εθ θα το φοηθούμε

για θα μας κόψεις ούλους μας, για λευτεριά θα ‘ούμε.»

 

Δρ Στέφανος Δράκος

Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ

Πολιτευτής Δωδεκανήσου ΝΔ

Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου


Πολιτικό Γραφείο: Αμερικής 43, Ρόδος

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2241026589

Email: stefanos.drakos@gmail.com

Ιστοσελίδα: www.sdrakos.net

FB: Στέφανος Δράκος