Στ. Δράκος: Να μη τεθούν σε κίνδυνο η εικόνα και οι κάτοικοι της Κω

Δωδεκάνησα, 23 Φεβρουαρίου 2016

Στέφανος Δράκος:

Να μη τεθούν σε κίνδυνο η εικόνα και οι κάτοικοι της Κω

Με δεδομένη την αυξανόμενη εισροή παράτυπων μεταναστών στα νησιά της Δωδεκανήσου και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα, και ειδικότερα με αφορμή τα όσα δραματικά διαδραματίζονται στο νησί της Κω, είναι σαφές και απολύτως κατανοητό, αυτονόητο, πως, για να υπάρξει λύση, πρέπει να επικρατήσει γαλήνη και λογική. Η μετατροπή της Κω σε «εμπόλεμη ζώνη», δεν αποτελεί λύση.

Το μεταναστευτικό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο πρέπει και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο ως τέτοιο. Η επιλυσή του, επιτάσσει συγκεκριμένες δράσεις, ουσιώδεις και άμεσες. Συγκεκριμένα:

α) Η ΕΕ, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία ειρήνευσης, για κατάπαυση του πυρός.

β) Η Τουρκία, ως πρώτος αποδέκτης των μεταναστών, πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

γ) Η κυβέρνηση οφείλει να ταυτοποιεί και να απομακρύνει τους μετανάστες ταχύτατα από τα νησιά. Θα πρέπει να διασφαλιστεί το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα παραμονής τους σε αυτά τα Κέντρα, καθώς και η καλύτερη δυνατή φύλαξη και λειτουργία των Δομών αυτών, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα γεγονότα. Είναι αβέβαιη η ορθή και επαρκής στελέχωσή τους από τη σημερινή κυβέρνηση, πράγμα το οποίο εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.

δ) Πρέπει, έχοντας γνώση της σοβαρής απόφασης που πήρε, συστήνοντας ΚΕ.Π.Υ. σε Κω και Λέρο, να διαφυλάξει τη λειτουργία αυτών των Δομών, ώστε να μην επηρεάζουν την τουριστική εικόνα των νησιών, αλλά κυρίως τη διαβίωση των κατοίκων. Πράγμα το οποίο μέχρι σήμερα δεν κάνει.

ε) Οφείλει να απαντήσει στις εύλογες απορίες των κατοίκων της Κω, γιατί επέλεξε να δημιουργήσει αυτές τις Δομές σε τόσο μεγάλες εκτάσεις. Πόσο μεγάλος αναμένεται να είναι ο όγκος των μεταναστών που θα φθάσουν στην περιοχή και πόσους τελικά πρόσφυγες, θα φιλοξενούν αυτά τα Κέντρα;

ζ) Υπάρχουν βάσιμοι και σοβαροί λόγοι που προκαλούν ανησυχία σε ότι αφορά στη μεταφορά μεταναστών από άλλα νησιά στην Κω και στη Λέρο, για ταυτοποίηση. Ποια είναι η αλήθεια;

Για το τι θα έπρεπε ήδη να είχε πράξει η σημερινή κυβέρνηση, προσωπικά έχω τοποθετηθεί πολλάκις, επισημαίνοντας πως έπρεπε τουλάχιστον τα σημεία που έχουν επιλεχθεί να μην επηρεάζουν την τουριστική εικόνα και τη διαβίωση των κατοίκων των νησιών, ενώ σε καμία περίπτωση δε πρέπει να δούμε γι’ ακόμη μία φορά, μετανάστες να κατακλύζουν τις πλατείες, τους δρόμους, τις αυλές, να σχηματίζουν ουρές στα Τμήματα Αλλοδαπών των νησιών ή να κοιμούνται στα πατώματα των Αστυνομικών Τμημάτων.

Σε σχετικό ρεπορτάζ – δημοσίευμα που παρουσιάζεται από την εφημερίδα «Το Βήμα της Κω», τόσο ο Συντονιστής του ΚΕΠΥ Ταγματάρχης Βασίλειος Κλαμπώνης, όσο και ο Υπεύθυνος Τύπου της 80 ΑΔΤΕ, Αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Κουλέτσης, εξηγούν λεπτομερώς τον τρόπο λειτουργίας αυτού του Κέντρου στο Πυλί, που ελπίζουμε και ευχόμαστε να λειτουργήσει διασφαλίζοντας την κοινωνική ηρεμία του νησιού. Παράλληλα, τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βόρειας Δωδεκανήσου Αντώνης Κυδωνάκης, όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου Μανόλης Ανδρουλάκης, έχουν ξεκαθαρίσει – κατά περίπτωση – πως δεν θα δεχθούν πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των αστυνομικών, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία των δομών αυτών, χωρίς επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών, με ασφάλεια και υπό προϋποθέσεις. Σε καμία περίπτωση, δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι Δομές αυτές, χωρίς μηχανήματα ταυτοποίησης (scanner) ή πρόσβαση στο internet, ελλείψεις οι οποίες είχαν οδηγήσει το περασμένο καλοκαίρι σε ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην ταυτοποίηση των μεταναστών.

Η κυβέρνηση, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν της, και την επιστολή των επαγγελματικών φορέων της Κω (Πασχάλης Βρακίδης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Ελένη Παπαδούλη Πρόεδρος Σωματείου Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Κω, Βασίλης Μανιάς Πρόεδρος Εστιατόρων Κω, Νίκος Νασταχανίδης Μέλος Δ.Σ Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Κω), οι οποίοι καθιστούν σαφές ότι, εξαιτίας αυτής της κατάστασης και της εικόνας που παρουσιάζει η Κως, «οι κρατήσεις και για την τουριστική περίοδο του 2016 καταγράφονται ιδιαιτέρα αρνητικές. Η επίσημη ενημέρωση, αναφέρεται σε μειώσεις της τάξεως του 40%. Η ίδια αρνητική τάση επικρατεί και στο θαλάσσιο τουρισμό με μειώσεις στους επιβάτες κρουαζιέρας και των επιβατών σκαφών αναψυχής που φτάνουν το 50%». Παράλληλα, όπως είναι ήδη γνωστό, ζητούν και την άμεση στήριξή τους, η οποία και θα έπρεπε να είναι αυτονόητη για την κυβέρνηση.

Ένα εξίσου σοβαρό θέμα για τους κατοίκους της Κω, είναι ότι η κυβέρνηση, που εξελέγη παραπλανώντας τον Ελληνικό λαό, αποφάσισε στις 2 Δεκεμβρίου 2015 και επισήμως με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ σχετικής απόφασης αριθμός φύλλου 2602, τη σύσταση Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και προσωρινών Δομών Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών, σε ακίνητο 19,725 τ.μ. στο Λινοπότι της Κω. Απόφαση, η οποία δεν έχει ακόμη ανακληθεί με ΦΕΚ, όπως θα έπρεπε, παρότι το Κέντρο δημιουργείται σε πρώην στρατόπεδο στο Πυλί. Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί και δεύτερο Κέντρο στην Κω;

Σε κάθε περίπτωση, εάν το θέμα αυτό δεν αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση με τη δέουσα σοβαρότητα και κρισιμότητα, οι συνέπειές του, μπορεί να είναι μεγαλύτερες και από την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ήδη αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Έχει καταθέσει ξεκάθαρα και συγκεκριμένη πρόταση, επισημαίνοντας την κρισιμότητά του, και την ανάγκη αντιμετώπισής του με τη συνδρομή της ΕΕ και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας.

Στέφανος Δράκος

Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ

Πολιτευτής Δωδεκανήσου ΝΔ

Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου


Πολιτικό Γραφείο: Αμερικής 43, Ρόδος

Τηλ. Επικοινωνίας: 2241026589

stefanos.drakos@gmail.com / www.sdrakos.net / FB: Στέφανος Δράκος