Συνέντευξη στη “Ροδιακή”: “Είναι τιμή και ευθύνη για εμάς η επιλογή μας από τους πολίτες”

Ο Στέφανος Δράκος είναι ένας νέος άνθρωπος, με περγαμηνές επαγγελματικές ενώ ήδη έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στα πολιτικά πράγματα του τόπου μας. Αυτή τη φορά, με θάρρος αλλά και έναν, καλώς εννοούμενο, ρομαντισμό, αποφάσισε να πέσει “στα βαθιά”, διεκδικώντας μία θέση στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, με την παράταξη του κ. Στράτου Καρίκη «Ροδίων Όραμα». Στη συνέντευξή του στη «Ρ», δείχνει να έχει συναίσθηση της ευθύνης εφόσον οι πολίτες τον εκλέξουν στο δημοτικό συμβούλιο, προτάσσει τα προβλήματα της καθημερινότητας στην αρχή της νέας δημοτικής θητείας και δηλώνει ότι θα προσφέρει απ’ όποια θέση και αν του ζητηθεί αφού η επιλογή από τους πολίτες αποτελεί τιμή.

rodiaki

Είναι γνωστή η ενασχόλησή σας με τα κοινά εδώ και χρόνια. Ωστόσο, για πρώτη φορά διεκδικείτε μία αιρετή θέση σ’ αυτό το επίπεδο, στο “κυβερνείο” της Ρόδου. Πώς αποφασίσατε να κάνετε…το βήμα;
«Η απόφασή μου να συμμετάσχω στα κοινά, ήταν δύσκολη, αλλά συνάμα καθοριστική για την υλοποίηση των μετέπειτα στόχων μας, που έχουν ως βασικό γνώμονα την ανάπτυξη της Ρόδου, εφόσον βέβαια μας εμπιστευτούν οι πολίτες. Είναι αλήθεια πως συμμετέχω πρώτη φορά σε μία τέτοια εκλογική διαδικασία, την οποία θα χαρακτήριζα ιδιαίτερα «σκληρή», εάν λάβει κάποιος υπόψη του και την απαξίωση των θεσμών και των εκπροσώπων τους, από τους πολίτες. Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισα να κάνω, όπως λέτε και εσείς, αυτό το βήμα, διότι όλοι εμείς οφείλουμε για το καλό του τόπου μας και των παιδιών μας, να αποτελέσουμε τους διαμορφωτές του αύριο, θέτοντας τη Ρόδο στο επίπεδο που της αρμόζει. Και αυτό μπορεί να το κάνει κάποιος μόνο από το δήμο της Ρόδου, που αποτελεί ακριβώς, το «κυβερνείο» του νησιού και μπορεί να χαράξει συγκεκριμένες πολιτικές, σε όλα τα επίπεδα, διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πραγμάτων».

Γιατί επιλέξατε να συστρατευθείτε με τον κ. Στράτο Καρίκη;
«Η συμπόρευση με τον επικεφαλής της παράταξής μας, Στράτο Καρίκη, ήταν κοινή επιλογή. Εκείνος συστρατεύτηκε μαζί μου και εγώ με ‘κείνον. Όλοι μαζί αποτελούμε την παράταξη «Ροδίων Όραμα». Είμαστε ένα. Ξεκινήσαμε, πορευόμαστε και θα συνεχίζουμε να πορευόμαστε ενωμένοι. Συμβαδίζουμε με τον Στράτο Καρίκη, διότι είναι ένας άνθρωπος έμπιστος, έντιμος και ηθικός, που διαθέτει Όραμα και σχέδιο για την ανάπτυξη της Ρόδου και αυτό είναι που επιδιώκουμε όλοι εμείς. Δεν επιθυμούμε απλά να συμμετάσχουμε στα κοινά, ώστε να καλύψουμε μία θέση, μία καρέκλα, επιθυμούμε να καταρρίψουμε κάθε είδους αδιέξοδο που υπήρχε μέχρι σήμερα, ώστε η Ρόδος να ανακτήσει την χαμένη αίγλη της. Να υλοποιηθεί το Όραμα των Ροδίων».

Θεωρείτε ότι οι νέοι και αξιόλογοι άνθρωποι ασχολούνται με τα κοινά σήμερα;
«Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να επισημάνω ότι προσωπικά εκτιμώ ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και συμβάλλει με το δικό του μοναδικό τρόπο στην πρόοδο και την ανάπτυξη. Ωστόσο, παρότι η Ρόδος, όπως και η χώρα μας στο σύνολό της, διαθέτει ιδιαίτερα αξιόλογους και νέους ανθρώπους, αυτοί απαξιώνουν την ενασχόλησή τους με τα κοινά, για πολλούς λόγους. Βασικότεροι εξ’ αυτών είναι η ίδια η απαξίωση της αυτοδιοίκησης από τους μέχρι σήμερα εκπροσώπους της, η αδυναμία παρουσίασης ενός συγκεκριμένου σχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και της αναβάθμισης της Ρόδου, καθώς και η αδυναμία των ήδη ενεργών πολιτών ή και η άρνησή τους, να επιτρέψουν σε νεότερους και αξιόλογους ανθρώπους να συμμετάσχουν στα κοινά».

Επιγραμματικά, ποιες θεωρείται τις μεγαλύτερες “πληγές” για το νησί της Ρόδου σήμερα και ποιες πιστεύετε ότι είναι οι προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η νέα  Δημοτική Αρχή;
«Η παράταξη «Ροδίων Όραμα» του Στράτου Καρίκη, εφόσον τιμηθεί από τους πολίτες της Ρόδου και αναλάβει τη διοίκηση του ενιαίου δήμου του νησιού, οφείλει να κάνει σταθερά και σταδιακά βήματα. Όλοι εμείς οφείλουμε πρώτα απ’ όλα να επιλύσουμε άμεσα και αποφασιστικά τα προβλήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών, όπως είναι ο δημοτικός φωτισμός, η καθαριότητα, η ύδρευση και η αποχέτευση, το οδικό δίκτυο της Ρόδου και πολλά ακόμη. Όλα αυτά θα πρέπει να τεθούν σε σειρά προτεραιότητας και να αντιμετωπιστούν σταδιακά. Στη συνέχεια οφείλουμε να αναπτύξουμε δομές που θα προχωρούν στην άμεση και έγκυρη ενημέρωσή μας, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και για την επίλυση των οποίων επιβάλλεται και προβλέπεται η επέμβαση του δήμου της Ρόδου. Άλλωστε, επί του θέματος έχει κατατεθεί σαφές σχέδιο από τον επικεφαλής της παράταξής μας Στράτο Καρίκη. Παράλληλα και χωρίς καμία καθυστέρηση, θα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος ανάπτυξης της Ρόδου σε όλα τα επίπεδα, από την αισθητική σε όλο το νησί της Ρόδου μέχρι την προώθηση του τουρισμού, την ανάπτυξη του πολιτισμού, την προαγωγή του αθλητισμού και όλων όσων θα συμβάλλουν στην τοποθέτηση της Ρόδου στη θέση που της αρμόζει στον παγκόσμιο χάρτη».

Τέλος, αν ο ροδιακός λαός σας εκλέξει στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου σε λίγες μέρες και την παράταξή σας Δημοτική Αρχή, από ποια θέση θα θέλατε να προσφέρετε, ποιοι είναι οι τομείς με τους οποίους θα θέλατε να ασχοληθείτε;
«Για μας αποτελεί τιμή και ευθύνη η επιλογή μας από τους πολίτες της Ρόδου. Τιμή, γιατί αποφασίζουν να μας αναθέσουν το ρόλο των εκπροσώπων τους, προκειμένου να ξεκινήσουμε το κοινό μας ταξίδι στην υλοποίηση του Οράματος των Ροδίων και ευθύνη διότι από την επομένη κιόλας μέρα θα πρέπει να αγωνιστούμε, να παλέψουμε, ώστε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους και της ιστορίας της Ρόδου. Και αυτό είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μας να το πράξουμε χωρίς να σχεδιάζουμε την τοποθέτησή μας την επόμενη μέρα σε κάποια θέση. Οφείλουμε να προσφέρουμε από που και εάν κληθούμε να το κάνουμε. Οφείλουμε να αγωνιστούμε πέραν από προσωπικές φιλοδοξίες, να προσφέρουμε από όποια θέση μας επιτρέψει ο Ροδιακός λαός, από όποια θέση μας ορίσει η λαϊκή ετυμηγορία. Αυτός θα μας κρίνει, θα μας κατακρίνει ή θα μας ανταμείψει, θα μας επιβραβεύσει και στην κρίση του έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη».

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΡΟΔΙΑΚΗ στις 12 Μαΐου 2014