Συνέντευξη στη Ροδιακή: Εμείς μπορούμε να κοιτάζουμε στα μάτια τους νησιώτες μας

STEFANOS DRAKOS RODIAKIΚύριε Δράκο, Τι σημαίνει για ένα νέο υποψήφιο βουλευτή στην πιο ακριτική – νησιωτική περιοχή της επικράτειας να δίνει τη μάχη και τον αγώνα με τη Νέα Δημοκρατία για την πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολίτευσης;

«Σημαίνει τρέξιμο, κούραση, θαλασσοταραχή. Σημαίνει ξενύχτι και αγώνα δευτερολέπτων. Σημαίνει τα πάντα. Όταν μέσα σε 10 μέρες πρέπει να κάνεις εκλογές στα Δωδεκάνησα είναι σαν να τρέχεις σε μαραθώνιο μετ’ εμποδίων και χωρίς να γνωρίζεις, αλλά ούτε και να υποψιάζεσαι το αποτέλεσμα. Όμως, επειδή ακριβώς, όπως είπατε, η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής είναι η κρισιμότερη της μεταπολίτευσης, πρέπει να τρέξουμε και να αγωνιστούμε, διότι η χώρα δεν πρέπει να πέσει σε ξέρα, και για να γίνει αυτό πρέπει να δοθεί εντολή διακυβέρνησής της από έναν καλό καπετάνιο. Από κάποιον που δεν φοβάται τις φουρτούνες, αλλά ούτε και τις προκαλεί… Διότι κάποιες φορές η πρόκληση τρικυμιών μπορεί να οδηγήσει σε βύθιση του πλοίου και απώλεια πληρώματος και επιβατών.

Ποιο είναι το κυρίαρχο δεδομένο με το οποίο κατά την άποψή σας, οι πολίτες πρέπει να κάνουν την κρίσιμη αυτή επιλογή τους;

«Οι πολίτες έχουν κρίση και λογική. Ξέρουν να επιλέγουν, να αποφασίζουν. Γνωρίζουν καλά ποιο είναι το καλύτερο γι’ αυτούς και για τη χώρα. Γνωρίζουν ποια είναι η αλήθεια και γι’ αυτό όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης θα αποφασίσουν με τη λογική τους, όχι με θυμό. Θα αποφασίσουν με σύνεση και διορατικότητα. Θα αποφασίσουν για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Θα αποφασίσουν για σταθερότητα, διαφύλαξη της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και τουριστική ανάπτυξη. Θα αποφασίσουν για την αποφυγή της χρεοκοπίας».

Γιατί οι Δωδεκανήσιοι θα πρέπει να εμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία;

«Γιατί η Νέα Δημοκρατία τους λέει την αλήθεια. Τους κοιτάει στα μάτια. Τους μιλάει με συγκεκριμένα στοιχεία και νούμερα. Γιατί η Νέα Δημοκρατία αγωνίζεται με σταθερά βήματα για να χτίσει την καινούργια Ελλάδα πάνω σε στέρεα θεμέλια, χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις και αβάσιμες εξαγγελίες. Το ξέρουμε όλοι, ότι οι Έλληνες έχουν ματώσει και εμείς σε αυτούς τους Έλληνες ανήκουμε. Γνωρίζουμε όμως, ότι οι Έλληνες ξέρουν να αγωνίζονται, να παλεύουν και να βγαίνουν νικητές. Στα δύσκολα ενωνόμαστε, γινόμαστε μία γροθιά και με αυτό τον τρόπο, ενωμένοι και δυνατοί, θα διαμορφώσουμε την Ελλάδα του αύριο, διότι η Νέα Δημοκρατία εγγυάται το αύριο. Το αύριο των Ελλήνων πολιτών, των παιδιών μας. Το αύριο της ανάπτυξης και της προόδου, της ευημερίας».

Ποιο είναι σήμερα -κατά την δική σας εκτίμηση- το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα νησιά μας και τους νησιώτες μας και πως πρέπει να αντιμετωπιστεί;

«Τα προβλήματα των νησιωτών είναι πολλά και διαχρονικά. Είναι το ακτοπλοϊκό, το μεταφορικό ισοδύναμο, είναι η λειτουργία των δομών υγείας, η ανεργία, η αδυναμία εκπόνησης ενός συνολικού σχεδίου ανάπτυξης των νησιών. Τα ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν είναι πολλά και αυτά που πρέπει να επιλυθούν ακόμη περισσότερα. Όμως, το βασικότερο έλλειμμα της Δωδεκανήσου είναι κοινοβουλευτικό. Η Δωδεκάνησος πρέπει να επιλέξει Βουλευτές που θα την εκπροσωπήσουν όπως της αρμόζει, πέραν από κομματικές γραμμές και σκοπιμότητες. Η Δωδεκάνησος και οι Δωδεκανήσιοι την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015, αποφασίζουν για την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση. Απ’ αυτό αρχίζουν όλα. Αποφασίζουν ποιους θα επιλέξουν ώστε να προωθήσουν δυναμικά και αποφασιστικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από το ακριτικό Αγαθονήσι μέχρι τη Ρόδο. Η Δωδεκάνησος πρέπει να ανακτήσει τη χαμένη αίγλη της, να επιστρέψει στη θέση που της ανήκει, τόσο στον Ελληνικό, όσο και στον Ευρωπαϊκό χάρτη».

Τις εξαγγελίες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ρόδο σε ότι αφορά τα τοπικά μας ζητήματα πως τις είδατε;

«Ανεδαφικές και ανειλικρινείς. Με τις εξαγγελίες τους, τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, υπερφορολογούν τη μεσαία τάξη και την οδηγούν στην καταστροφή. Οδηγούν τη χώρα σε νέο μνημόνιο. Θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ξέφραγο αμπέλι και λένε στον Ελληνικό λαό ότι όταν η Ευρώπη αποφασίσει τη διακοπή της χρηματοδότησης θα τυπώσουν 100 δις ευρώ (!). Εμπαίζουν τους Έλληνες και θέτουν τη χώρα σε κίνδυνο. Υπόσχονται τα πάντα, ενώ ξεπερνούν και τα όρια της ευπρέπειας και του πολιτικού πολιτισμού. Ο Ελληνικός λαός δεν πρόκειται να τους εμπιστευτεί. Δεν θα παίξει το μέλλον του στα ζάρια. Ο Ελληνικός λαός θα σκεφτεί πολύ απλά ότι εάν όλα ήταν τόσο εύκολα όσο τα παρουσιάζουν, θα τα έκανε και η Νέα Δημοκρατία. Ποιος πολιτικός αρχηγός δεν θα ήθελε να είναι αρεστός στον Ελληνικό λαό. Ποιο κόμμα και ποια κυβέρνηση δεν θα ήθελε να κυβερνά διαχρονικά και να κερδίσει συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις; Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να μάθουμε να ακούμε την αλήθεια και όχι τοποθετήσεις χωρίς ουσία που προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας».

Με αυτά τα δεδομένα που διαμορφώνονται στον τόπο μας, υπάρχει πεδίο σύγκλισης για κυβερνήσεις συνεργασίας μετεκλογικά;

«Για το καλό της Ελλάδας και των Ελλήνων στις 25 Ιανουαρίου 2015, θα πρέπει να εκλεγεί κυβέρνηση που θα μπορεί και θα θέλει να κυβερνήσει αληθινά. Που δεν θα σύρει τη χώρα σε νέα εκλογική διαδικασία ή σε παρατεταμένη ακυβερνησία. Ο Δωδεκανησιακός λαός θα πρέπει να συμβάλλει σε αυτό με τον τρόπο του. Θα πρέπει να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία, ώστε να εγγυηθεί και να διαφυλάξει το αύριο του».

Τι θα πρέπει να περιμένει από μια νέα διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο Δωδεκανήσιος πολίτης;

«Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, που αγκαλιάστηκε από τους Δωδεκανήσιους στην κατάμεστη αίθουσα του Rodos Palace στη Ρόδο, περιέγραψε με σαφές και ξεκάθαρο τρόπο τι θα προσφέρει στη Δωδεκάνησο την επόμενη μέρα. Μίλησε για τη μάχη που ήδη έδωσαν και θα δώσουν ξανά εάν χρειαστεί για τη μη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, αναφέρθηκε στην κίνηση όλων των διαδικασιών για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται ήδη για τη λειτουργία υδατοδρομίων. Ανακοίνωσε την ίδρυση δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων τουρισμού με έδρα τη Ρόδο, ελληνόφωνο και αγγλόφωνο. Δεσμεύτηκε για στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με παραχώρηση σχετικής αρμοδιότητας, ώστε να μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται στις δομές υγείας, για απασχόληση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Εξήγγειλε πραγματικές μειώσεις φόρων, τόσο του φόρου εισοδήματος, όσο και του φόρου των επιχειρήσεων, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ενώ ανακοίνωσε και την εκχώρηση χρημάτων από τον ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για στήριξη της λειτουργίας της. «Το μέλλον του τόπου λέγεται ανάπτυξη», είπε ο κ. Σαμαράς και με σαφές τρόπο ξεκαθάρισε ότι οι Καλύμνιοι, απ’ όπου προσωπικά έχω και ρίζες, θα γυρίσουν στον τόπο τους, για να βρουν δουλειά, ενώ επισήμανε, γι’ ακόμη μία φορά, ότι στηρίζουν τους αστυνομικούς και την αστυνομία και δεν την αφοπλίζουν. Νομίζω ότι μόνο αυτά δείχνουν τι έχουν να περιμένουν οι Δωδεκανήσιοι από τη Νέα Δημοκρατία, πέραν απ’ όλα όσα προσωπικά θα διεκδικήσουμε για τα Δωδεκάνησα».

RODIAKI