Τα προβλήματα του ΕΚΑΒ θέτει στον Υπουργό Υγείας ο Στέφανος Δράκος και ζητά τη στελέχωση και την επάνδρωσή του – Επαναφέρει και το θέμα του Έμπωνα

Ο κ. Στέφανος Δράκος, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας, για την άμεση αντιμετώπιση

των προβλημάτων του ΕΚΑΒ Ρόδου και για την επιστροφή του ασθενοφόρου στον Έμπωνα

 

Προς: Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Κοινοποίηση: Διοικητικό Συμβούλιο ΕΚΑΒ

2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου

Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Δήμος Ρόδου

ΜΜΕ Δωδεκανήσου

 

Κύριε Υπουργέ,

          Το ΕΚΑΒ Ρόδου, αντιμετωπίζει πάγια και διαρκή προβλήματα, τα οποία ουδείς διαχρονικά δεν έχει ενδιαφερθεί να επιλύσει, με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται διαρκώς, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, καθώς και το αξιόμαχο των εργαζομένων που δίδουν τον καλύτερό τους εαυτό, παρά τις αντιξοότητες. Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, με τους οποίους και συναντήθηκε η Διοίκησή του πριν από μερικές ημέρες στη Ρόδο, έχουν φθάσει στα όριά τους και θέτουν προ του ευθυνών τους, τους αρμοδίους.

          Σήμερα στο Παράρτημα του ΕΚΑΒ Ρόδου, υπηρετούν 48 πληρώματα ασθενοφόρων, 2 διοικητικοί και 1 ιατρός. Το ΕΚΑΒ Ρόδου διαθέτει 39 πληρώματα, 3 ασθενοφόρα για επείγοντα περιστατικά και 1 ασθενοφόρο για τακτικά περιστατικά, 3 εξ’ αυτών είναι στις αεροδιακομιδές και 6 σε μακροχρόνιες άδειες, οι οποίες συνεχώς ανανεώνονται. Το προσωπικό που υπάρχει μπορεί σήμερα να στελεχώσει μόλις 3 ασθενοφόρα για όλο τη Ρόδο, όταν θα έπρεπε να μπορεί να στελεχώσει τουλάχιστον 5 ασθενοφόρα, μόνο για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, με δεδομένο ότι ο πληθυσμός του νησιού αγγίζει τους 150.000 κατοίκους τη χειμερινή και τους 300.000 κατοίκους τη θερινή περίοδο.

         VIP_0252 Βάσει των όσων ξεκάθαρα αποτυπώνονται από τα στοιχεία των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Ρόδου, για τα καλυφθούν τα Κέντρα Υγείας (Κ.Υ.) στο νησί της Ρόδου, χρειάζονται 22 πληρώματα, όταν το 2005 η δύναμη αυξήθηκε κατά μόλις 6 άτομα, παρότι το ΕΚΑΒ ανέλαβε στους τομείς ευθύνης του και τα Κ.Υ. Νωρίτερα δε, πριν δηλαδή από την ένταξη στους τομείς ευθύνης και των Κ.Υ., στη Ρόδο λειτουργούσαν επί 24ώρου βάσεως 6 ασθενοφόρα, ενώ σήμερα μετά βίας λειτουργούν 3. Είναι άλλωστε γνωστό, ότι τα δύο Κ.Υ., στον Αρχάγγελο και στον Έμπωνα, τα περιφερειακά ιατρεία, αλλά ακόμη και το Διεθνές Αεροδρόμιο Ρόδου, έχουν μείνει με μόλις έναν ή και κανέναν ιατρό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το έργο που πρέπει να επιτελέσει το ΕΚΑΒ.

          Πάγιο αίτημα των εργαζομένων, που παραμερίζουν τα προσωπικά τους εργασιακά αιτήματα, είναι να εξυπηρετούν την πόλη της Ρόδου 2 ασθενοφόρα, 1 να υπάρχει στον Αρχάγγελο, 1 στη Νότια Ρόδο και 1 να επιστρέψει άμεσα στον Έμπωνα. Το παράρτημα του ΕΚΑΒ στη Ρόδο χρειάζεται τουλάχιστον 20 πληρώματα, 1 ιατρό, 1 διοικητικό και 3 ασθενοφόρα, εκ των οποίων το ένα σε μικρότερο μέγεθος, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τη Μεσαιωνική πόλη, εκτός της ανάγκης ανανέωσης του στόλου…

          Το πρόβλημα που υπάρχει, έχει γνωστοποιηθεί εγγράφως από το Εργασιακό Σωματείο του ΕΚΑΒ Ρόδου και στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, στην οποία και περιγράφεται ότι «καθίστανται υπεύθυνοι για όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί και θα επικρατήσει από εδώ και στο εξής στο νησί της Ρόδου, όλοι εκείνοι που πρωτοστατούν στη μη ενίσχυση του τομέα του ΕΚΑΒ Ρόδου και οι οποίοι σύντομα θα βρεθούν υπόλογοι για τις πράξεις τους». Βάσει αυτού, νομίζω ότι γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο και ότι θα πρέπει άμεσα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

           Δεδομένη είναι και η αύξηση των περιστατικών που καλείται να διεκπεραιώσει το ΕΚΑΒ Ρόδου, αφού κατά το έτος 2014, τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, αντιμετωπίστηκαν 660 περιστατικά, ενώ τους ίδιους μήνες του έτους 2015, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 1360 περιστατικά. Περιστατικά στα οποία περιλαμβάνονταν 70 τροχαία, για την αντιμετώπιση των οποίων – πέραν όλων των άλλων – θα πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί άρτιος διασωστικός μηχανισμός, όπως είναι αυτός του ΕΚΑΒ. Όταν ο τομέας της διάσωσης και της αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών μένει ανοχύρωτος, ειδικότερα στο θέμα της εκδήλωσης τροχαίων ατυχημάτων και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, δρώντας προληπτικά, τότε ο κίνδυνος απώλειας ανθρωπίνων ζωών αυξάνεται.

          Όταν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Ρόδου έχουν να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό στον Μονόλιθο και θέλουν 1,5 ώρα να φτάσουν στον προορισμό που έχει εκδηλωθεί το περιστατικό και άλλη 1,5 ώρα για να το μεταφέρουν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, τότε το περιστατικό δεν αντιμετωπίζεται ως επείγον, ακόμη και εάν είναι. Όταν ένα ασθενοφόρο δεν χωράει να εισέλθει (εξαιτίας του μεγέθους του) στα σοκάκια της Μεσαιωνικής πόλης ή στη Λίνδο, τότε ο χρόνος που απαιτείται για την εξυπηρέτησή του υπερβαίνει τον χρόνο αντιμετώπισης ενός επείγοντος περιστατικού. Όταν επιχειρείται η αντιμετώπιση του θέματος ευκαιριακά και πρόχειρα, δεν επιλύεται.

          Κύριε Υπουργέ,

          Σε ανάλογη παρέμβασή μου, στις 23 Απριλίου 2015, ζητούσα να χορηγηθεί άμεσα ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό στο Κ.Υ. Έμπωνα και να επιστραφεί το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην περιοχή. Η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων που διαμένουν σε απομακρυσμένα χωριά της Ρόδου, είναι δικαιολογημένη και λογική. Οι κάτοικοι σε Έμπωνα, Σιάννα, Μονόλιθο, Άγιο Ισίδωρο, Κρητηνία, Μανδρικό, Σάλακο και Απόλλωνα, δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είναι ισότιμοι κάτοικοι αυτού του νησιού και το δικαίωμά τους στην υγεία είναι αναφθαίρετο.

Οι ιατροί που υπηρετούν στο Κ.Υ. Έμπωνα, (όταν δεν αποσπώνται για να εξυπηρετήσουν τη λειτουργία άλλων δομών υγείας), προσπαθούν να προμηθευτούν εδώ και δύο μήνες, τα απαραίτητα ιατρικά υλικά και φάρμακα, αλλά μάταια… Υποβάλλουν το σχετικό αίτημα προς τους αρμοδίους και εκείνοι με τη σειρά τους, τους απαντούν απευθύνοντάς τους νέο ερώτημα για το τι χρειάζονται(!) Ήδη δε, βάσει των καταγγελιών που έχουν περιέλθει σε γνώση μας, τέσσερις ιατροί, από το Κ.Υ. Έμπωνα, υπηρετούν στο Νοσοκομείο Ρόδου.

Οι αρμόδιοι δυστυχώς, διαχρονικά κωφεύουν.

Το Κ.Υ. Έμπωνα είναι το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, που δεν διαθέτει αυτόματο αναλυτή γενικής αίματος, ενώ το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, έφυγε από την περιοχή πριν από δύο χρόνια και από τότε μέχρι σήμερα, επιστρέφει μόνο σε εξαιρετικά ιδιάζουσες περιπτώσεις… Συγκεκριμένα, το ασθενοφόρο που έδρευε στον Έμπωνα, για την εξυπηρέτηση των διαμερισμάτων Έμπωνα, Σιάννα, Μονολίθου, Αγίου Ισιδώρου, Κρητηνίας, Μανδρικού, Σαλάκου και Απολλώνων, είναι σταθμευμένο (ουσιαστικά εκτός λειτουργίας) στην περιοχή της Σορωνής. Όταν κάποιος ασθενής νοσήσει και χρειαστεί να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Ρόδου, θα πρέπει να περιμένει από 1 ώρα και 15 λεπτά (εάν για παράδειγμα πρέπει να πάει στον Έμπωνα) μέχρι και 2 ώρες (εάν κατευθύνεται στον Μονόλιθο), για να έρθει το ασθενοφόρο από τη Ρόδο (!)

Με τις ζωές των πολιτών δεν παίζουμε και δεν πρέπει να παίζουμε.

Θα πρέπει άμεσα να επανδρωθεί ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και να σταθμεύει στον Έμπωνα. Θα πρέπει άμεσα να δοθεί ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό στο Κέντρο Υγείας και να ενισχυθεί η στελέχωσή του.

Κατανοούμε το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίσει το ΕΚΑΒ και εξαιτίας αυτού είναι λογικό να δυσχεραίνεται και η στελέχωση ασθενοφόρου στο νησί της Ρόδου, αλλά θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στην έγκριση του προσωπικού που έχει ζητήσει το ΕΚΑΒ, ώστε να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα το πρόβλημα.

Κύριε Υπουργέ,

Αιτούμαι, πάνω απ’ όλα ως πολίτης αυτού του νησιού, να πράξετε άμεσα τα δέοντα. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε, θα αποδείξετε στην πράξη ότι διαφέρετε από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, όπως ευαγγελιζόσασταν.

 

Με εκτίμηση, 

Στέφανος Δράκος

Πολιτευτής Δωδεκανήσου ΝΔ

Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου

Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ

 


 

 

Πολιτικό Γραφείο: Αμερικής 43, Ρόδος,

Τηλ. Επικοινωνίας: 2241776579 / 6986567087

stefanos.drakos@gmail.com / www.sdrakos.net / FB: Στέφανος Δράκος