Κυνηγώντας τους μαύρους κύκνους των ονείρων μας

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ Ι. ΔΡΑΚΟΣ: 

Κυνηγώντας τους μαύρους κύκνους των ονείρων μας

«Μεγαλώνοντας ορισμένα «όνειρα» μας, διατηρούνται αναλλοίωτα στο χρόνο, μας συντροφεύουν. Ορισμένες φορές σιωπούν, άλλες φωνάζουν, αλλά πάντοτε υπάρχουν μέσα μας, ζωντανά (!)

Γράφει ο Δρ. Στέφανος I. Δράκος

Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.

Πολιτευτής Δωδεκανήσου Ν.Δ.

Μέλος Μητρώου Πολιτικών Στελεχών Ν.Δ.

Μέλος Τομέα Μεταφορών & Υποδομών Ν.Δ.

Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου


Αυτά τα υπαρκτά, τα ρεαλιστικά, τα επιδιωκόμενα όνειρα, με τα οποία μεγαλώσαμε, αποτελούν για τους περισσότερους από εμάς, κίνητρο ζωής. Ίσως κάποιες φορές να τα αντιμετωπίζουμε ως απίθανα, αλλά υπάρχουν και εκείνες οι άλλες φορές, οι μεγάλες, οι σπουδαίες, που αποτελούν την κινητήριος δύναμη επίτευξης του ιδανικού, του άριστου, τόσο για εμάς, όσο και για τους δικούς μας ανθρώπους, για τις κοινές μας ζωές.

Οι άνθρωποι ορισμένες φορές καλούμαστε να υλοποιήσουμε τα μεγάλα, τα σπουδαία, τα άριστα «όνειρα», έχοντας επιλύσει τα βασικότερα ζητήματα της ζωής μας, έχοντας ήδη μία «εύκολη» ζωή. Άλλες όμως, υπάρχουν άνθρωποι σπουδαίοι, δυνατοί, που σηκώνουν το βάρος της καθημερινότητας, αλλά δεν λυγίζουν, δεν φοβούνται, δεν σταματούν. Για εκείνους τους άλλους, τους σύγχρονους ήρωες, τα «όνειρα» παραμένουν ζωντανά, ζητούμενα και παλεύουν με σθένος και τόλμη να τα κατακτήσουν, για το συλλογικό καλό, για τον τόπο, την ανθρωπότητα.

Σε αυτό τον κόσμο, των απίθανων και των απρόβλεπτων, που όλα είναι δυνατό να συμβούν, τα «όνειρά» μας μπορούν να γίνουν η αιτία να βελτιωθεί η ζωή μας, η ζωή των γύρω μας. Των ανθρώπων που αγαπάμε και μας αγαπούν και του συνόλου της κοινωνίας που ζούμε. Κάθε μικρό λιθαράκι ένα μεγάλο βήμα προς την επίτευξη.

Η ζωή μας, είναι γεμάτη από «μαύρους κύκνους» (όρος που χρησιμοποιείται στη θεωρία των πιθανοτήτων). Φαινόμενα, που είναι σπάνια να εκδηλωθούν, αλλά όταν συμβούν, προκαλούν τεράστια κοινωνική επίπτωση. Η πιο συνηθισμένη κατανομή που περιγράφει τις πιθανότητες εκδήλωσης ενός γεγονότος ακόμα και στην καθημερινότητα, είναι η κανονική ή κατά Gauss. Σύμφωνα με αυτή την κατανομή, το 99% των γεγονότων συμβαίνουν μέσα σε ένα διάστημα -3σ έως 3σ (σ = η μεταβλητότητα ενός γεγονότος). Στην πραγματική ζωή όμως, εκδηλώνονται γεγονότα που βρίσκονται σε τεράστια απόσταση απ’ αυτά που περιγράφονται ως κανονικά, προκαλώντας τεράστιες μεταβολές στην ανθρωπότητα, όπως ήταν η κρίση του 2007 στην Αμερική. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

http://sdrakos.net/%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CF%8D%CF%81%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BD%CF%89%CE%BD/

Εάν για παράδειγμα ζούσαμε σε μία κανονική ζωή, όπως αυτή ορίζεται σήμερα ως κανονική, πόσο πιθανό θα ήταν να αντικρίσουμε κάποιον ο οποίος θα ξεκινούσε τη ζωή του μέσα σε μία φτωχή οικογένεια με μικρές ή μηδαμινές δυνατότητες εξέλιξης βάσει του περιβάλλοντός του, αλλά θα κατάφερνε να δημιουργήσει μία καλύτερη ζωή, τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους δικούς του ανθρώπους. Πόσο μάλλον δε, αυτός ο ίδιος άνθρωπος, να διεκδικούσε επιτυχημένα να δημιουργήσει μία καλύτερη κοινωνία για το σύνολο;

Μελετώντας αυτό το γεγονός βάσει της κανονικής κατανομής οι πιθανότητες εκδήλωσής του θα ήταν από μικρές έως ελάχιστες, αφού το 99% των γεγονότων θα το απέκλειαν σύμφωνα με τη θεωρία.

Στην πραγματικότητα όμως, παραδείγματα τέτοια υπάρχουν και άνθρωποι που ακολούθησαν το «όνειρο» τους και στόχευαν στην ευημερία του συνόλου, στην παροχή βοήθειας προς το συνάνθρωπο, το πέτυχαν (!) Αυτός ο στόχος έγινε η κινητήριος δύναμη τους για να αλλάξουν τον κόσμο.

Για την εξύψωση της καθημερινότητάς μας, απαιτούνται μικρά ή μεγαλύτερα θαύματα. Γεγονότα που ξεφεύγουν από τα όρια των κανονικών καταστάσεων και ενεργοποιούν την πίστη σε όλους όσοι νιώθουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

Ασχολήθηκα με την πολιτική κυνηγώντας τα «όνειρά» μου, πιστεύοντας ότι θα γίνουν οι … μαύροι κύκνοι (!) που θα αλλάξουν τον κόσμο, έτσι ώστε τα παιδιά μας, να μεγαλώσουν σε ένα καλύτερο αύριο. Στο χέρι μας είναι να τους δώσουμε τον τόπο που ονειρεύονται. Ας παλέψουμε για τους δικούς μας … μαύρους κύκνους (!)».